Roborovski törpehörcsög ihlette a Macskafogó szerzőit?

Roborovski törpehörcsög ihlette a Macskafogó szerzőit?
A roborovski törpehöcsög eredeti élőhelyén főleg a sztyeppés, félsivatagos részeket lakja. Rendszertanilag a rágcsálók (Rodentia) rendjébe és a hörcsögfélék (Cricetiade) családjába tartozik. 

A roborovski törpehörcsög Oroszország Kínával és Mongóliával határos területéről származik. Eredeti élőhelyén főleg a sztyeppés, félsivatagos részeket lakja. Rendszertanilag a rágcsálók (Rodentia) rendjébe és a hörcsögfélék (Cricetiade) családjába tartozik.

 

torpehorcsog

Roborovski-torpehorcsog
A
roborovski törpehörcsög leírása

A kifejlett állatok hosszúsága legfeljebb 6-7 cm, a farok hossza is csupán 0,5-0,8 cm. Szemük és fülük - a testhez viszonyítva - nagy és feltűnő. Nyilván azért, mert leginkább alkonyatkor és hajnalban vannak ébren. Egyetlen színben léteznek: hátukat szürkés zsemleszínű, torkokat és hasukat fehér, igen finom tapintású szőrzet borítja. A bundájuk alkalmas arra, hogy még a mínusz 15 °C-os hidegben is vígan meglegyenek. Állatkereskedésekben nem elterjedt, célszerű tenyésztőtől beszerezni.

 

Az állat helyének kialakítása

horcsog-lak
Lelőhelyükön föld alatti kotorékokat készítenek maguknak, amelyek mindössze 30-50 cm mélyen vannak. Terráriumi elhelyezésük nem igényel nagy helyet. Egy-egy párnak elég egy 30-35 cm hosszú és legalább 25 cm magas terrárium (bár ennél a magasságnál célszerű rácsos tetőt is felszerelni). Szobahőmérsékleten jól érzik magukat, de a hirtelen hőmérsékletváltozásra és a huzatra érzékenyek. Melléképületben is elhelyezhetjük őket, csak vigyázni kell, hogy a hőmérséklet télen se süllyedjen 10 °C alá. A helyiség jól szellőző és huzatmentes legyen.

 

Hörcsög etetés-itatás

Vizet szinte egyáltalán nem isznak, a folyadékot a lédús zöldfélékből nyerik. Nyáron, ha nagy a meleg és nem tartózkodunk otthon egy-két napig, használhatunk önitatót. Lehetőleg kifejezetten hörcsögök számára gyártott mag- vagy tápkeveréket használjunk. Ezzel sok problémát megelőzhetünk! A friss zöldfélék biztosítása a vízszükséglet fedezésén túl egyéb szempontok miatt is fontos!

Legjobb a szabadban (tiszta helyről!) szedett fű, pitypanglevél, tyúkhúr, egyéb kerti gyomok, de adhatunk almát, görögdinnyét, sárgarépát, paprikát, paradicsomot, céklát, marharépát, uborkát és sok más gyümölcs- és zöldségfélét is. Hetente kétszer-háromszor adjunk állati eredetű fehérjét tartalmazó ételeket. Ez lehet sajt, túró, lisztkukac, szöcske, főtt csirkecsont, ún. dropszok stb.

Roborovski-torpehorcsogok


A
Roborovski törpehörcsög gondozása

Alomként faforgácsot használhatunk, amit legalább kéthetente cseréljünk. Tegyünk be egy házikót is, mivel az állatok nappal alszanak és szeretnek ilyenkor és a kölykök nevelésekor is ebben tartózkodni! Fadarabokkal, ágakkal is változatossá tehetjük állataink férőhelyét. A rágcsálás elfoglaltságot jelent, és az állandóan növő fogakat is koptatja. Építhetünk alagutakat, esetleg időnként betehetünk egy mókuskereket. Nem verekszenek, ezért több, akár 10 példányt is együtt tarthatunk. Ha már egy párnál több tartózkodik a terráriumban, akkor nem szaporodnak!

A roborovski törpehörcsög szőrével nincs teendőnk. Ha vérző, gennyes sebeket találunk rajta, nem eszik, gubbaszt, akkor mindenképpen keressünk fel egy állatorvost!

 

Roborovski-torpehorcsog-es-kolykei

A Roborovski törpehörcsög szaporítása

A kölykök már néhány hetesen ivarérettek, de a nőstények első fedeztetésével várjunk kb. 4 hónapos korukig! Szaporodási időszakuk van, amely tavasztól őszig tart. Télen egyáltalán nem ellenek. A szaporításuk elég nehéz! A roborovski törpehörcsög társas állat, de csak ha egyetlen párt tartunk együtt, akkor szaporodnak. Az egyneműek is békésen élnek egymás mellett. Csak ha jó körülményeket biztosítunk számukra, akkor remélhetjük, hogy szaporodni fognak. A nőstényt a szülés után nem kell különtenni a hímtől, csak ha már nem akarjuk többé szaporítani.

A két szülő együtt neveli a kölyköket. A vemhességi idő kb. 20 nap. A pár számára a szülés és a felnevelés idejére biztosítsunk nyugodt körülményeket. Amíg a kölykök nem érik el a 3 hetes korukat, addig ne zavarjuk őket, mivel a szülők hajlamosak arra, hogy a védtelen kicsiket megöljék. A kölykök csupaszon, csukott szemmel jönnek a világra. Jelenlétüket csak nagyon vékony, síró hangjukról lehet felismerni. 2 hétig csak szopnak, de ezután már a fészket elhagyva (bár anyjuk igyekszik visszavinni őket), elkezdik kóstolgatni a szilárd élelmet. A kölyköket kb. 4 hétig kell az anyjuk mellett tartani, ezután válasszuk el őket. Általában eddigre már megszületik a következő alom, és a nagyobb kölykök már csak zavarják a szülőket. A kölykök neme nehezen, de megállapítható; kérjünk meg egy tapasztalt tenyésztőt, hogy mutassa meg, miként.

Latin név: Phodopus roborovski
Angol elnevezés: Desert dwarf hamster
Német elnevezés: Roborowski Zwerghamster

értékelés