Mopsz Tódi csípője (videóval!)
Tódi gazdái arra lettek figyelmesek, hogy a kutyus fájlalja a hátsó lábait, biceg és a lépcsőmászás se megy már úgy neki, mint régen. 

Tódi, az 5 éves mopsz egy, a kistestű kutyákat sajnos gyakran sújtó betegségben szenved. Gazdái arra lettek figyelmesek, hogy a kutyus fájlalja a hátsó lábait, biceg és a lépcsőmászás se megy már úgy neki, mint régen.

(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)

A rendelőben beigazolódik az állatorvos gyanúja: Tódi csípőizületi betegségben - hivatalos nevén Perthes-kórban - szenved, ami jellemzően pont az ilyen korú és típusú kutyáknál szokott előfordulni.

A műtéti megoldás sem kizárt: ezzel el lehet érni, hogy az állat megszabaduljon az őt kínzó fájdalmaktól: levágják a csípőcsont fejét, a hiányzó rész szerepét pedig az izmok veszik át. Addig is, amíg megszületik a döntés, Tódi fájdalom- és gyulladáscsökkentő injekciókat kap.

A videót a Média Online készítette dr. Kukla Miklós, a Kutyavári Állatorvosi Rendelő munkatársának közreműködésével.

értékelés