A karácsonyfa és a kutya: ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt!

5

Elmondjuk, mire kell ügyelned karácsonykor, hogy a kutyád és a karácsonyfa is egészben megússza az ünnepeket!

Ünnepekkor a lakás megtelik - ritkán vagy sosem látott - vendégekkel, minden négyzetméteren flitterek, gyertyák és egyéb díszek csillognak, melyek nem elég hogy zavarják a békés szunyókálást, de még veszélyesek is. Hiszen egy óvatlan pillanatban a kutyus farka a mécses lángjától tüzet foghat. Nem is beszélve a "Külsőleg!" használatos karácsonyfadíszek gyomorbántalmakat okozó hatásáról.

Az állatorvosok minden évben rettegve készülnek a karácsonyi ünnepekre

Ők ilyenkor nem pihenhetnek, mert jelentősen megnő a klinikai esetek száma, mely jórészt a felelőtlen gazdiknak köszönhető. Ne csak az égési sérülésekre gondoljunk; gyakori probléma a csokoládé túladagolása miatti gyomorfájás és egyéb mérgezéses tünetek, az áramütés és az idegen állatok - rokonok kedvencei - összeverekedéséből származó sérülések is. Ha az a célunk, hogy kedvencünk ép szőrrel átvészelje a nagycsaládi összejöveteleket, jobb ha megfogadjuk a következő tanácsokat.

Karácsonyfa és kutya - mire vigyázzunk?

A karácsonyfa illata nem csak nekünk, de kutyánknak is nagyon csábító. A különbség csupán annyi, hogy mi tudjuk, hogy a fa nemcsak szép de szúr is, ezért messziről csodáljuk! Kutyusunkat kíméljük meg a fájdalmas felismeréstől; kerítsük körbe a fát, vagy barikádoljuk el az ajtót.

A műfenyő - bár kényelmes és egyszerű megoldás - kutyánk számára veszélyt tartogat. Ugyanis a műanyag ágak és tűk megcsócsálása bélproblémát és mérgezést okozhat.

Ne rakjunk tartósítószert az élő fenyő öntözővizéhez, mert kutyánk egy óvatlan pillanatban bele fog inni. Ezek a kemikáliák pedig toxikusak. Ha mindenképpen használni szeretnénk tartósítót, akkor takarjuk le a fenyőtartó tálat!

A fát díszítő színes lámpácskák igazán hangulatosak, viszont hamar felmelegedhetnek. A kutyák - amikor hozzá nyomják az orrukat - égési sérüléseket szerezhetnek. A fényeket, vagy az egész fát tegyük biztonságos magasságba, hogy a kisebb gyerekek és házi kedvencek pörkölésmentesen lavírozhassanak a földszinten.

A csengettyűk és dizájnos karácsonyfadíszek kedvesek a szemnek, de rosszak a gyomornak. Éles, hegyes szélük vágási sebeket, elfogyasztásuk pedig bőrirritációt, nyáladzást, mérgezést, bélcsavarodást és súlyvesztést okozhat. Gyanú esetén rohanjunk az orvoshoz.

Az ehető díszeket - mint például a habkarika - tegyük inkább magasabbra, hogy kutyánk-macskánk ne érhesse el, még felugrálva sem.

Az aranyhaj szintén a veszélyes kategóriába tartozik, mely szájba kerülve irritációt okozhat, lenyelve pedig bélelzáródást.

Az áram alatt lévő vezetékeket ragasszuk a falhoz vagy a padlóhoz - rágcsálásuk ugyanis megrázó végeredménnyel járhat.

Karácsonyi ajándékok

  • Ellenőrizzük a gyerekek és a kutya ajándékait! Örökérvényű az a törvény, hogy amit le lehet nyelni, azt ők le is nyelik!
  • A szalagokat és kötözőket mihamarabb tegyük el, mivel könnyen belecsavarodhat kedvencünk.
  • És még egy utolsó jó tanács: mielőtt megszabadulnánk a nagy dobozoktól, ellenőrizzük, hogy nem költözött-e beléjük "házfoglalósat" játszó kisemlősünk.
értékelés