Minden, amit a bernáthegyiről tudni kell

Mérhetetlen szeretet, impozáns termet és hatalmas erő jellemzi a bernáthegyi kutyafajtát. Megjelenése általában nemes és arisztokratikus, ez a kutya egyik erős pontja, egy elemmel több, ami elbűvölővé teszi.

Bernáthegyi kutyafajta

FCI II. fajtacsoport (schnauzerek, pinscherek, őrző-védő ebek, masztiffok)

Mentőkutyák. Mindenféle mentőszolgálatra kitenyésztett fajták.

Bernáthegyi. Az Alpok 2472 m magas hágóján a hó, a jég, a szél, és a köd karolta Szent Bernát kolostorban, a XI. század közepén Bernhard Von Menton Aosta főesperese megalapította, az Ágoston rendek közösségét. Aligha gondolta volna, hogy nevét a hegy, a hágó, és a világ egyik leghíresebb kutyafajtája viseli majd. Csaknem 300 éve, Oliver Goldsmith angol író a következőket jegyezte le: "Különösen értelmes, nemes fajtájú, csodálatos ebeket tenyésztenek itt, melyek rendkívüli bölcsességgel rendelkeznek. Fantasztikusan éles szimatuk segítségével 10-20 láb mélyen betemetett embert is érzékelnek. A szegény vándorok számára gyakran életmentőnek bizonyulnak."

Bernáthegyi: mérhetetlen szeretet, impozáns termet, és hatalmas erő

Minden idők leghíresebb Szentbernáthegyi kutyája, BARRY I. VOM GROSZEN ST. BERNHARDT (1800-1814). Az Ő neve személyesíti meg elsősorban a hó bundás hőseit. Világhírű kutya volt, történetét mindmáig legendák sora övezi. 40 embert kutatott fel és mentett ki a hó alól.

Mérhetetlen szeretet, impozáns termet, és hatalmas erő, - ez jellemzi a Szentbernáthegyi Kutyát. Megjelenése általában nemes és arisztokratikus, ez az egyik erős pontja, egy elemmel több, ami elbűvölővé teszi. A szuka elegáns, nőies, harmonikus és finom, a kan tekintélyes, büszke, bámulatot és mély benyomást kelt. Két szőrváltozat létezik, rövidszőrű, és hosszúszőrű. Hazánkban több kiemelkedő, nemzetközileg elismert kennel található.

  • Angol elnevezés: Saint Bernard Dog
  • Német elnevezés: St. Bernhardshund (Bernhardiner)
  • Francia elnevezés: Chien du Saint-Bernard
  • Spanyol elnevezés: Perro San Bernardo

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/061A2004_en.doc

értékelés