5
Border collie, a világ legokosabb kutyája
A border collie korábban a brit juhászok titkos kedvence volt, manapság azonban egyre népszerűbb kutya városokban is. Kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel.

Border Collie

 

FCI I. fajtacsoport (Pásztor és juhászkutyák)

A border collie korábban a brit juhászok titkos kedvence volt, manapság azonban egyre népszerűbb a városokban és a filmekben is. Akár hollywodi sztár is lehet. A 19. század közepétől kezdték tudatos szempontok alapján tenyészteni - kimondottan nyájterelésre és önálló munkára juhokkal és más csordaállatokkal. Terelési stílusa egyedülálló, tekintetével és különleges osonó mozgásával irányítja a rábízott állatokat a baromfiaktól egészen a szarvasmarháig.

 

Border collie, a világ legokosabb kutyája

 

A border collie megjelenése

Koponyája széles, a fülei között lapos. Ajkai feszesek, orrtükre viszonylag nagy, zömmel fekete, viszont a kék, barna és vörös egyedeknél a szőrszínhez hasonló árnyalatú. Szemei oválisak, közepes méretűek, kicsit távol ülnek egymástól. Fülei közepes méretűek, félig felállnak, és kissé egymástól távol helyezkednek el. Vállai hosszúak, lábai párhuzamosak egymással. Törzse mérsékelten hosszú, mellkasa mély, mérsékelten izmos, lágyéka felhúzott. Fara széles, izmos. Farka mélyen tűzött, a csánkjáig ér, dús szőrrel borított.

 

Border collie, a világ legokosabb kutyája


A border okos, intelligens kutya

A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást. Nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. Nincs az a futball meccs, amibe ne avatkozna bele, ha játszanak a gyerekek. És nincs az a macska sem, aki egy szó, akarom mondani egy kergetőzés nélkül megúszná a kerten való átgyaloglást. A border nagyon gyorsan tanul. Kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel, ezért csak olyan gazdának javasolható, aki nem sajnálja az időt és fáradságot a kutyájára, aki ezt bőségesen meghálálja.

 

Border collie, a világ legokosabb kutyája

  • Angol elnevezés: Border collie
  • Német elnevezés: Border Collie
  • Francia elnevezés: Border collie
  • Spanyol elnevezés: Border collie

FCI standard leírás: http://www.dogdomain.com/FCI/fcistandards/fci-297.htm


 

Okos border collie-k itt:

értékelés