Hazánkban sajnos még mindig nem foglalkoznak eleget a rostokban gazdag étkezéssel - holott a túl kevés rost fogyasztása olyan problémákért is felelős lehet, mint az aranyér, székrekedés vagy akár a vastagbélrák. A megfelelő mennyiségű rost fogyasztása ugyanis az egészség szempontjából elengedhetetlen. Ráadásul egy teljesen természetes anyagról van szó, amit számtalan forrásból be lehet vinni a szervezetbe.

Mi az a rost, és miben található?

Az élelmi rost tulajdonképpen nem más, mint egy ballasztanyag. Ez azt jelenti, hogy a gyomorban lévő emésztőenzimek nem tudják feldolgozni, ezért innen sértetlenül halad tovább a bélrendszerbe. A vastagbél baktériumai azonban különböző molekulákra bontják le, amik savas kémhatást eredményeznek.

Ez azonban nem rossz dolog, sőt: megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását és erjedését. A rostok másik fontos tulajdonsága, hogy megkötik a vizet, ezáltal megduzzadnak, és nem csak hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, hanem a vércukorszint ingadozását is megakadályozzák. Mindemellett pedig megtisztítják a bélrendszert a káros baktériumoktól, a hasznosakat pedig támogatják.

Láthatod tehát, hogy a rostok mennyi mindenben segítenek a szervezetednek; adott a kérdés, hogy miből tudod bevinni őket? Alapvetően két fajtájuk létezik, a vízoldékony és a vízben oldhatatlan rost. Nézzük, melyik miben található.

Vízoldékony rostokban gazdag élelmiszerek:

  • Avokádó
  • Kelbimbó
  • Fekete bab
  • Alma
  • Körte
  • Nektarin
  • Brokkoli
  • Édesburgonya
  • Zab
  • Árpa
  • Mogyoró
  • Lenmag
  • Barack

Vízben oldhatatlan rostokat pedig ezekben találsz:

  • Mandula
  • Dió
  • Gomba
  • Búzacsíra
  • Búzakorpa
  • Retek
  • Spenót

Természetesen ez a felsorolás messze nem teljes, de ha komplett megoldásokat keresel, akkor nézz körül a Fittprotein.hu-nál kapható reformélelmiszerek között, ahol számtalan finom és egészséges, rostokban gazdag élelmiszer közül válogathatsz.

Miből veheted észre, ha kevés rostot eszel?

Amennyiben alapvetően is egészségtelenül táplálkozol, akkor minden bizonnyal rostokból sem fogyasztasz elegendő mennyiséget. De ha odafigyelsz az étkezésekre, ám mégis tapasztalod magadon az alábbiakat, akkor érdemes lenne növelned a napi rostbevitelt.

Nem látogatod elégszer a mellékhelyiséget: ha te csak ritkán mész oda, “ahová még a király is gyalog jár”, és akkor is csak erőlködve tudsz könnyíteni magadon, akkor itt az ideje több rostos ételt enned.

Puffadás: evés után gyakran érzed úgy, mint háború dúlna “odabenn”, a feszülő érzés pedig megkeseríti a napjaidat? Ennek az az oka, hogy az elfogyasztott étel túl lassan halad át a bélrendszeren, közben pedig erjedni kezd, ami köztudottan gázokkal jár. A rostok azonban segíthetnek.

Túl hamar éhes leszel: még csak 1-2 órája laktál jól az ebéddel, de máris megkordult a gyomrod? Valószínűleg nem tartalmazott elég rostot az ételed. Hisz ahogy említettük, a víz hatására megduzzadt rostok által sokáig megmarad a teltségérzet.

értékelés