Amit az olajos magvakról tudni kell (x)

Ki ne szeretné a szotyit, a tökmagot, a kesudiót vagy épp a mandulát? Persze ezeken kívül még rengetegféle olajos magot ismerünk, amiket szinte lehetetlen abbahagyni, ha nekikezdünk. Lássuk, hogy milyen pozitív hatással rendelkeznek az életünkre nézve!

Minden benne van

Ez így igaz, hiszen egy magban minden benne van, ami az élethez szükséges. Ebből nő ki a fa vagy épp bokor, amin ezek az értékes finomságok teremnek, így minden benne van, amire csak gondolni lehet a vízen és a napsütésen kívül. Arról nem is beszélve, hogy ahogy azt már őseink is felismerték, a magvak tápanyagban gazdagok, és meglehetősen egészséges életmódot tesznek lehetővé. Így nem meglepő, hogy ezek a csemegék a mai napig szerepet kapnak az egészséges táplálkozásban.

Előnyei és hátrányai

Számtalan előnye és néhány hátránya is van a nagyobb mennyiségű fogyasztásának, melyek közül a leggyakoribbak:

Hátrányai:

  • Letehetetlen, ezért érdemes alaposan kimérni a mennyiséget, mielőtt nekiesünk egy egész zacskónak
  • Gyakoribb fogmosást igényel, mert előszeretettel megy be a fogközökbe, például a mák.
  • Allergiások számára nem a legjobb választás, mivel némelyik tartalmaz allergizáló anyagokat.

Előnyei:

  • Nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat és vitaminokat
  • Az allergián kívül nincs mellékhatása
  • Bármikor és bármiben lehet fogyasztani. Kenyérsütés esetén gyakori a chia mag és a szezámmag használata.

Figyeljünk a tárolásra

A különféle olajos magvak tárolására minden esetben oda kell figyelni, ha nem szeretnénk, hogy megavasodjanak. Mivel magas a zsírtartalmuk, így ez óhatatlanul is előfordulhat, ezért óvatosan kell bánni velük. Az avasodás a magas zsír- vagy olajtartalmú ételek esetében megy végbe szobahőmérsékleten a levegő hatására. Ennek következményeként kellemetlen ízű és szagú lesz az adott mag. A vízpára pedig még gyorsít ezen a folyamaton.

A legjobb védekezés a megelőzés. Ezért nagyon fontos, hogy az olajos magvak tárolásakor a megfelelő figyelmet fordítsuk a következőkre:

  • A magokat mindig száraz, páramentes helyen tároljuk, lehetőleg 19 fok alatt, de a legjobb a hűtőszekrény.
  • Ha felbontottunk egy olajos magot tartalmazó csomagot, akkor minél előbb használjuk el, mivel lassan elindul az oxidációs folyamat.
  • A fényre is érzékenyek, így lehetőleg sötét helyen tároljuk a maximális minőség érdekében.

A gluténmentes lisztek is olajos magból készülnek, így a fentiek mind vonatkoznak rájuk is. Mivel a maglisztek jellemzően zsírtalanított őrlemények, azt sosem tudhatjuk, hogy mennyi az a minimális olajmennyiség, ami a leggondosabb feldolgozás ellenére is benne marad! Éppen ezért fordítsunk kiemelt figyelmet a gluténmentes lisztek tárolására is.

értékelés