5
Milyen az IGAZI házimacska?
Földünkön mintegy 300-400 millió macska él. Ezek nagy többsége "közönséges" házimacska, s csak elenyésző részük fajtatiszta, törzskönyvezett jószág.

Földünkön mintegy 300-400 millió macska él. Ezek nagy többsége "közönséges" házimacska, s csak elenyésző részük fajtatiszta, törzskönyvezett jószág. Egy japán mondás szerint: "Ha az ember egy kutyát 3 napig etet, az 3 évig sem felejti el. Ha azonban egy macskát etetsz 3 évig, az már 3 nap múlva sem fog emlékezni rád." Nos, ez a mondás kicsit leegyszerűsíti a cicák viselkedését, de az tény, hogy a macska csak félig-meddig háziasodott, és ez sok mindent megmagyaráz.

 

Milyen az IGAZI házimacska?


Hogy él a házimacska?


Az a macska, amelyik a lakásban él, annyira megszokja ezt az életmódot, hogy nem is vágyik a "szabad" életre, de amelyik a pincébe vagy a padlásra került vagy éppen ott jött a világra, az bizony megveti a "polgári kényelmet". Végső soron a macska általában maga dönti el, hogy milyen életmód felel meg neki a legjobban...

A vad-és a házimacska vemhességi ideje egyaránt hozzávetőlegesen 53-tól 70 napig tart. Egy-egy ellés alkalmával a házimacskának akár 5-10 kölyke is lehet. A kölykök 6-7 héten át kizárólag anyatejjel élnek. A nőstény rendszerint évente kétszer ivarzik, illetve párzik. A macska életkora átlag 10 év, de ez természetesen függ az életviszonyoktól, a tartástól és az ápolástól is. A közönséges házimacska a legváltozatosabb színekben és rajzolatokban fordul elő. Lehet: fekete, fehér, kékesszürke, háromszínű, csíkozott, tarka és így tovább.

Milyen az IGAZI házimacska?

Cirmos házimacska

A csíkozott vagy márványozott (cirmos) macskák őrizték meg a leghívebben őseik rajzolatát; még a látszólag egyszínű cicák bundáján is átüt a csíkozottság.

Fehér házimacska

Szemei kékek vagy narancssárgák, néha fele-más színűek. Szőrzete hosszú vagy rövid. Születéskor homlokán gyakran szürke folt látható, amely később eltűnik.

értékelés