1
Kóbor macskák az utcában
Hogyan lesz a macskából kóbor állat, és miként válik belőle áldozat? Lássuk, mit tehetünk a macskák érdekében! 

Egyre több a kóbor macska

Magyarországon hárommillió macska él. A tavaszi párzási időszak után nyáron nagy fejtörést jelentenek a magánházak, és a panelépületek körül nyávogó kiscicák, akiknek szinte lehetetlen gazdát találni. A kóbor macskák pedig tovább szaporodnak...

utcai-cica


Legyél Te is felelős állattartó!

Alapvetően a ház körüli macska jó célt szolgálna, hiszen a pincék, csűrök rágcsáló állatainak számát szinten tartaná. Az elszaporodott macskák miatt az állatokat etető állatbarátok tehetők felelőssé. A jól tartott macska ugyanis ivarképesebb, és ezért igazi természetes szelekcióról sem beszélhetünk. Van, hogy teli gyomorral a ház körüli macskák már meg sem fogjáka rágcsálókat .

A macskák féléves koruk után már ivarérettek, így egy cicamamának 3 év alatt akár 200 utódja is születhet! Ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület fontosnak tartja, hogy ki-ki maga gondoskodjon a háza körül élő macskák ivartalanításáról az állatok védelme, a közegészségügyi normák miatt. Most kedvezményesen ivartalaníttathatod kedvencedet! A részletekért kattints IDE »

Az állatok ivartalanítása az állatorvosok körében ma már rutin beavatkozás, altatásban végzik, így az állat nem érez fájdalmat. Vannak fogamzásgátlást segítő szerek, melyek szaporodást gátló céllal időszakosan adhatóak a ház körüli állatoknak. Ez is megoldást jelenthet a túlszaporodás megelőzésére. Érdeklődés esetén keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi állatorvost, hogy a konkrét cselekvési tervet meg tudják beszélni.

sok-cica

Drasztikus megoldások

Vannak drasztikus esetek, amikor a sok házkörüli macskát az állatellenes lakótársak nem nézik jó szemmel. Előfordul, hogy ezek a lakosok mérgezett ételt szórnak le a kertbe, vagy puskával lelövik a kóbor egyedeket.

Ez a bűncselekmény a 2004. X. törvény értelmében állatkínzás, és a rendőrségi eljárás után két évig terjedő börtönt kaphat az elkövető. Az utcamacskák számát humánusan is lehet csökkenteni, például azzal, hogy az állatokat etetők felhagynak azok táplálásával, így a macska élelemszerzés céljából továbbáll. Az is megoldás lehet, ha az utcai macskatartás helyett a cicákat a lakásban, vagy a házban tartják az állatkedvelők.

értékelés