5

A skót lógófülű macska vadonatúj, ám mégis régi keletű fajta. Régebbi természettudományos leírások emlegetnek bizonyos lógófülű cicákat, amelyeket Kínában fedeztek fel.

skot-logofulu-cica
A skót lógófülű macska (Scottish fold) vadonatúj, ám mégis régi keletű fajta. Régebbi természettudományos leírások ugyanis emlegetnek bizonyos lógó fülű cicákat, amelyeket Kínában "fedeztek fel" a zoológusok.

Nem tudni pontosan, hogyan kerültek ezek a minden bizonnyal spontán mutáció révén kialakult macskák Skóciába, mindenesetre a napjainkban látható legtöbb ilyen fajta cica egy Susie nevű, fehér színű és lógó fülű nősténytől származik.A mutáció csodákra képes

Ez a fáma szerint valamikor az 1960-as évek elején jelent meg az egyik skóciai farmon. S miután a lógó fül: mutáció; és ha lógó fülű egyedeket pároztatnak egymással, az rendszerint torz utódokat eredményez, a skótok ezeket a cicákat olyan álló fülű macskákkal pároztatták, mint például a brit és az amerikai rövid szőrű cicák.

Voltaképpen így alakították ki az új fajtát, amely azután - érthető módon - a "Scottish fold", azaz skót lógófülű nevet kapta. Bizony egyelőre korántsem próféta a saját hazájában; legalább annyi az ellenzője, mint a híve!

Angol elnevezés: Scottish fold
Német elnevezés: Scottish Fold
Francia elnevezés: scottish fold

CFA standard leírás: http://www.cfainc.org/breeds/standards/scottish.html

értékelés