A strucc (Struthio camelus)
Biztosan láttál már struccot az állatkertben. De mit is érdemes tudni erről a madárról?

A strucc Afrikában és Dél-Ausztrália él, ugyanakkor megtalálható szinte minden állatkertben. Gyepes és félig sivatagi részeken él. Ez egy nagyon magas állat, hosszú, rugalmas torokkal. Ez lehetővé teszi, hogy lenyelnjen sok dolgot, beleértve a olyanokat, amiket nem tud megemészteni egyáltalán (például lakatok, kulcsok stb.). A feje nagyon kicsi. A teste lekerekített és barna toll fedi. A lábak nagyon hosszúak és éles karmai vannak, amelyek veszélyesek lehetnek az emberre is. Jó úszók is. A hím struccok nagyon veszélyesek lehetnek, főleg a párzási időszakban.

strucc, struccos kép
Na, kiállsz velem egy versenyfutásra?

A magassága körülbelül 2,7 méter és a súlya kb 160 kg, de a strucc nőstények kisebbek, mint a hímek. Ez teszi a struccot a világ legnagyobb madarává! Ráadásul a leggyorsabb kétlábú madár. Képes elérni 75 km/h sebességet. Sajnos gyakran hatalmas körökben fut, ezért sebessége ellenére is, könnyű préda. A kikelés után a kis struccok kb 30 cm-t nének havonta az első 5 hónapban. Általában 5-50 madár közötti rajban él.

A struccok akár 20 tojást is raknak, melyeknek átlagos súlya 1.5 kg és a költési időszak több, mint 40 nap. Mindenevő, ami azt jelenti, hogy megeszi a füvet, magokat, gerinceseket, rovarokat és így tovább. Azt mondják, hogy a strucc a homokba dugja a fejét, hogy ne legyenek láthatóak. Valójában a földre fektetik a fejüket, ami szinte láthatatlanná teszi őket a természetes ellenségeikkel szemben. Ugyanez történik, amikor a fészekben ül. Számos típusú strucc létezik, de egy részük sajnos már kipusztult (pl. a szíriai strucc). A struccok általában legfeljebb 60 évet élnek.

hozzászólások
értékelés