Potter baglya vadnak született
A baglyok lélegzetelállító teremtmények és bár többnyire taníthatók és jól kezelhetőek, mégis jobban tesszük, ha meghagyjuk őket a vadonnak és a madár szokásait jól ismerő madárszakértőknek.

 

madár, harry potter, hóbagoly
Harry Potter madara

A Harry Potter-sorozat egyik népszerű hőse, a hóbagoly (Nyctea scandiaca ) két fontos szerepkörrel is rendelkezik: először is, ő a kivételes tulajdonságokkal rendelkező ifjú varázsló madara, másodszor pedig postabagolyként a hírhozás is az ő feladata.

A megfilmesített történet rendkívüli sikere persze nem járt következmények nélkül: egyre több gyerek szeretne hóbaglyot kutya helyett.

A hóbaglyot csak messziről csodáljuk!

Jobban tesszük azonban, ha kivételesen nem teljesítjük csemeténk kívánságát - hacsak nem bánjuk a magas pénzbírságot vagy a börtönbüntetést - és inkább plüssbaglyot vásárolunk, ugyanis az illetékes hatóságok engedélye nélkül tartásuk, vagy bármilyen célra történő befogásuk illegális. Bármilyen hihetetlen, az USA-ban még egy elhullajtott tollat sem szabad megtartani!
A baglyok lélegzetelállító teremtmények, és bár többnyire taníthatók és jól kezelhetőek, mégis jobban tesszük, ha meghagyjuk őket a vadonnak és a madár szokásait jól ismerő madárszakértőknek.

fehér, bagoly, hóbagoly
A hóbagoly szabadnak született
Szabadnak született

Mégis, miért nem tarthatunk ilyen madarat? A válasz igen egyszerű: mert a hóbaglyok sosem lettek háziasítva. Intelligens és tanítható állatok - ahogy a Harry Potter-filmek is bizonyítják - de ez nem jelenti azt, hogy kalitkába valók. Vadnak születtek, így rendkívül nehezen tűrik a befogást és a bezártságot.

Veszélyeztetett voltuk a másik indok arra, hogy óvjuk és csak természetes élőhelyükön csodáljuk őket. Kiváltképp igaz ez Észak-Amerikában, ahol a hóbagoly gyakorlatilag kihalófélben van. A természettudósok komoly munkát végeznek a baglyok megmentése érdekében: védik élőhelyüket, és tenyésztési programokat állítanak fel számukra.

A bagoly húst kér vacsorára

További nyomós érv a madár tartása ellen: ne tévesszük össze a nagyi kakadujával, a hóbagoly etetése ugyanis nem a finnyásabbaknak való. Vegyük példaként Harry Potter baglyát, Hedviget: mivel ragadozó madár, nem magokat kér vacsorára, sokkal inkább kisemlősöket, mint például nyulat, egeret vagy lemminget, de szereti a halat és a "tenger gyümölcseit" is. A prédát hegyes karmaival kapja el, és ha tudja, szőröstül-bőröstül felfalja, de ha nem, akkor éles csőre és karmai segítségével apró darabokra szaggatja. Ezek után az emészthetetlen részeket, mint például az apróbb csontdarabokat és a szőrt felöklendezi. Szóval az etetése és az utána való takarítás sem vacsora előtt, sem vacsora után nem éppen étvágygerjesztő dolog.

A profi vadász

 

fehér, bagoly, hóbagoly
A hóbagoly tartása illegális!

A madarak osztályán belül a baglyok a ragadozókhoz tartoznak, ide soroljuk még a sasokat, sólymokat, keselyűket és a héjákat.
A bagoly, akárcsak kuzinjai, kitűnő vadász, éjjeli életmódjához szeme remekül alkalmazkodott (látása tízszer jobb, mint a miénk), hallása pedig egyedülálló a madarak között. Fejét ¾ fordulattal képes elforgatni teste körül, különlegessége még, hogy fejtollai felerősítik és továbbítják a hangokat a fül felé, hallását még tökéletesebbé téve ezzel.

Észak-Amerika 18-féle bagolynak ad otthont, köztük a kuviknak, amely egy helyen él egész évben, míg mások - akárcsak a hóbagoly - vándorolnak.

A ragadozó madarak - beleértve a hóbaglyokat is - természetes élőhelyének folyamatos pusztulása és levadászásuk rohamosan csökkentette populációjuk számát. Ezért 1972-ben az amerikai kormány teljes körű vadásztilalmat rendelt el a ragadozó madarak védelme érdekében. A tilalom egyébként az Egyesült Államok címermadarára, a fehérfejű réti sasra is kiterjed.

Nos, ha valaha is gondolkodtunk azon, hogy beszerezzünk-e egy ilyen madarat, akkor inkább tegyünk le róla a madár és saját magunk érdekében is. Az emberi beavatkozás ugyanis végzetes lehet a fajra nézve.

 

Harry Potter és a hírhozó hóbagoly

 

értékelés