- -

Albínó kenguruk születtek Szegeden

Albínó kenguruk születtek Szegeden
Néhány hónap eltéréssel két albínó Benett-kenguru (Macropus rufogriseus) született a Szegedi Vadasparkban, az idősebb testvér a szép napsütéses időben már kibújik anyja erszényéből, a fiatalabbnak csak a feje bukkan elő néha.

A Benett-kenguruk nagyon kicsi és fejletlen utódokat hoznak világra, így a jövevények születésének időpontját nehéz meghatározni, valószínű azonban, hogy az idősebb kölyök 2011 késő őszén vagy tél elején született, a fiatalabb pedig valamikor az idei év elején – közölte Veprik Róbert igazgató.

Az albínó kenguru igazi kuriózum, bár a Szegedi Vadasparkban korábban már három példány is született, egyiküket meg is figyelhetik a látogatók az állatok kifutójában.

albino_benett_kenguru_szegeden
Kis albínó Benett-kenguru (Fotó: MTI - Kelemen Zoltán Gergely)


Az albinizmus örökletes tulajdonság, amely a színanyag termelődésének zavara következtében jelenik meg. A természetben az albínó kenguruknak nem sok esélye lenne a ragadozókkal szemben, annyira feltűnőek a zöld környezetében, állatkertben azonban életben maradhatnak.

A Tisza-parti város állatkertjében féltucat felnőtt Benett-kenguru él, amelyek rendszeresen szaporulattal örvendeztetik meg gondozóikat. Jelenleg a négy nőstény mindegyike nevel kölyköt az erszényében.

Mit érdemnes tudni a Benett kengururól?

A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

albino_benett_kenguru_szegeden_2
A kis kenguru nem mer előjönni (Fotó: MTI - Kelemen Zoltán Gergely)


Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjainak nyalogatásával hűti le magát.
A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy utódjuk születik, amely nagyon kicsi és fejletlen, testsúlya az 1 grammot sem éri el. A kicsi általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat.

A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, emiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

értékelés