Az elefántok szaporodása
A vadonban az elefánthímek és a nőstények külön élnek. Az elefánttehenek csordákba tömörülnek és együtt nevelik a kiselefántokat. Amikor a fiatal hím, kb. 14 éves korára ivaréretté válik, elhagyja a csoportot és vagy egyedül, vagy más hímek csoportjával él tovább. A hímek legközelebb csak a párzási időszakban találkoznak a nőstényekkel.

Az ivarzási időszak kezdetétől az elefánttehén készen áll a párzásra. Évente kb. négyszer tüzelnek, miután 12 éves korukra ivaréretté vállnak. Az ivarzási időszak a vemhesség és az elefántborjú nevelésének ideje alatt kimarad.  Amikor az elefánttehén tüzel, feromonokat bocsát ki, amelyekkel magához vonzza a hímet, továbbá hangjelzésekkel hívja  az elefántbikát és tudatja velük, hogy készen áll a párzásra. Az ivarérett hímek válaszolnak a nőstény hívására, a feomonok pedig elvezetik őket hozzá.

elefant-csalad


A hímeknél  a párzási időszak évente pár hónapig tart, ilyenkor nagyon magas a tesztoszteron-szintjük. Az elefántbikáknál az egy fokozottam agresszív időszak, ilyenkor uralkodik a többi hím felett. Az elefántbikák vizelete szintén feromonokat tartalmaz, a hím így tudatja a nőstényekkel, hogy készen állnak a párzásra. A bikák hangosan hívják és keresik a tüzelő nőstényeket. Az elefánttehenek szinte mindig olyan bikát választanak, amely szintén párzási időszakban van, valószínűleg azért, mert olyankor ezek az uralkodó bikák, akik elnyomják a többi hímet. Azok a hímek, akik nincsenek az ivarzási időszakban, nem mernek a domináns, agresszív bikákra támadni.

elefant-bika


Az előjáték

Amikor az elefántbika talál egy tüzelő nőstényt, az ormányával megérinti az elefánttehén hüvelyét, hogy mintát vehessen a vizeletéből. Ezután megízleli a „mintát”, innen tudja meg hogy a nőstény valóban készen áll-e a párzásra. Ha az elefánttehén valóban tüzel, és elfogadja a hím közeledését, akkor mindezt megengedi neki. Ha minkét elefánt készen áll a párzásra, lemaradnak a csordától, hogy kettesben maradhassanak.




A párzás

Párzáskor az elefántbika a hátsó lábaira állva hátulról meghágja a nőstényt. Párosodás közben a mellső lábaival kapaszkodik a nősténybe. Maga a közösülés csak pár percig tart., de a két elefánt gyakran ezután is együtt marad, közben az ormányukkal simogatják egymást, vagy összefonják az ormányaikat, mintegy összeölelkezve. A pár akár két hetet is eltölthet kettesben, ezután a hím visszavonul, hogy ismét a nőstények csoportjától távol éljen, vagy, ha még mindig tart a párzási időszak, az is előfordulhat, hogy az elefántbika új nőstényt keres.

nagy-allatok-elefantok



Az ellés

Az elefántoknál a terhesség 22 hónapig tart. Ellés közben a csordában élő többi nőstény körbeveszi a „kismamát”. Az elefánttehén ellés közben hátsó lábait behajlítva leguggol.  A vajúdás akár két órán át is tarthat. Az újszülött elefántborjút az anya a többi nősténnyel együtt neveli fel, az apa segítsége nélkül.

elefantborju

hozzászólások
értékelés