-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
karbantartó
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Ügyfélkapcsolati Munkatárs
2025. 01. 15
-
Enterprise Architecture (Portfolio Management) (REF3533F)
2025. 01. 15
-
Logisztikai ügyintéző
2025. 01. 16
-
Customer Data Administrator gyakornok - Eaton - Br. 2648 Ft / óra
2025. 01. 16
-
Junior Technology Engineer
2025. 01. 16
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A mangalicát a XIX. század első felében tenyésztették ki Magyarországon, olyan szívós magyar fajták keresztezésével, amelyek a magyar vaddisznók háziasított utódaitól származtak.
A mangalicát a göndör gyapja teszi egyedivé, ezért sokan gyapjas disznónak is nevezik. A malacok csíkosak, akárcsak vadon a élő őseik malacai. A kocák nagyon óvják malacaikat. A fajtának különböző színváltozatai ismeretesek: a legismertebb a sárgásfehér, azaz a szőke mangalica, de léteznek fekete gyapjas sertések is (ezeknek egyik ma is élő változata a fecskehasú mangalica), sőt vörös színváltozat is ismert, bár nem túl gyakori. A szőrzet szürkésfekete bőrt takar. Az emlők és a paták fekete színűek. A fül alsó részén levő 2,5 cm-es fekete pecsétet „Wellman-foltnak” nevezik.
A mangalicának számos olyan jó tulajdonsága van, amely megkönnyíti a tenyésztését. Tagbaszakadt alakja, a betegségekkel szembeni fokozott ellenálló képessége, továbbá az a tény, hogy nem válogatós (főleg krumplival, tökkel, fűfélékkel és növényi hulladékokkal táplálkozik) kiváló tenyészállattá teszi.
A mangalica a hagyományos sertésfajták közé sorolható, ezek a fajták pedig sokkal zsírosabbak, mint az újabban kifejlesztett keverékek. A mangalica szó zsíros disznót jelent. A mangalicazsír és szalonna ínyencségnek számított, de miután az étkezési szokásaink megváltoztak veszített népszerűségéből.
Ahhoz hogy a sertés húsosabb legyen, és kevésbé zsíros, a legkiválóbb minőségű takarmánnyal kell táplálni. A zsenge mangalicahúsnak erős, jellegzetes izé van, zamatos és poronyú. A sütéskor megőrzi zamatát, nem szárad ki és nem esik össze. A mangalica húsából kiváló kolbász készül függetlenül attól hogy füstölt, szárított vagy hagyományos kolbászról beszélünk. A szopós malacok zsenge húsa kedvelt csemege.
A mangalicát évszázadokon át tenyésztették minden különösebb odafigyelés és étrend nélkül. Hazájában még manapság is fűtetlen ólakban tenyésztik. A vastag, erős gyapjú elegendő meleget biztosit az állatoknak a téli hideggel szemben. A gyapja miatt gyakran kell megfetrengenie a sárban. A sárfürdő nemcsak lehűti az állat szervezetét, de védi a szőrzetét, bőrét. A fajta nem alkalmas az intenzív, farm-típusú tenyésztéshez.
A mangalica Magyarország legkedveltebb sertésfajtája volt. 1927-ben megalakult az Országos Zsíros Sertéstenyésztők Társasága. Az ötvenes évekre a népszerűsége azonban nagyon lecsökkent. Ez a takarmánytípus, és az állat lassú növekedése miatt történhetett. A fajta nem tudott alkalmazkodni az intenzív, nagyipari gazdálkodáshoz és a fogyasztók növekvő húsigényéhez. A kilencvenes évekre már kevesebb, mint 200 mangalica élt Magyarországon.
Az, hogy a fajta megmenekült a kihalás veszélyétől főként két személynek köszönhető. Tóth Péter genetikusnak sikerült létrehoznia egy tenyésztési programot és exportra dolgozó céget Juan Olmos, a spanyol húsimport felelős igazgatójának segítségével.
A „Toth-Olmos” cég kínálata kizárólag mangalicából előállított hentesárukból áll: főleg sonkából és színhúsból. A híres szakácsok hajlandóak a disznóhús piaci árának akár kétszeresét is kifizetni, csakhogy zsenge, friss mangalicahúshoz jussanak, amiből sokkal ízletesebb, különlegesebb ételeket készíthetnek.
Mára a mangalicák száma Magyarországon 20.000 –re emelkedett, a hús pedig egyre kelendőbb. Japántól, San Franciso-ig számtalan megrendelő akad. Mára már bécsi, párizsi és pesti éttermek reklámozzák mangalicahúsból készült termékeiket az interneten. Egyre szélesebb körben válik ismét közkedveltté a zamatos, zsenge vörös hús. A nagy zsírtartalom csak fokozza a különleges ízeket.
2006-ban 17 mangalicát szállítottak Angliába. A Brit Sertéstenyésztők Szövetsége törzskönyvet állít ki a mangalicáknak, így a fajta már Nagy-Britanniában is bejegyzett disznófajtának számít. Minél nagyobb a takarmány fehérjetartalma, annál nagyobb, húsosabb lesz a disznó. 2007-ben Ausztriából importáltak mangalicákat a USA-ba. Amerikában a keskeny orra és göndör gyapja miatt hamar felkapott lett, a hobbitenyésztők között is. 1994-ben megalakult a Svájci Mangalicatartók Országos Egyesülete, amely a Pro Specie Rara szervezettel áll együttműködésben. Úgy tűnik, hogy ennek a kedves megjelenésű fajtának nem kell egyelőre a kihalástól tartania.