- -
Az ormányos medve (Nasua nasua)
Az ormányos medve nem szereti a ketrecet, általában pórázon tartják, mint a kutyákat. Igénytelen, mindenevő, egyedül a hálóhelyére kényes. Alapvetően nyugis állat, a baromfiudvart sem kell tőle félteni. 

Az ormányos medve

A Dél-Amerikában, Kolumbiában, Uruguayban és Észak-Argentínában őshonos ormányos medve, másik nevén koáti (Nasua nasua) a ragadozók rendjébe (Carnivora), azon belül pedig a mosómedvefélék (Procyonidae) családjába tartozik.

 

 

ormanyos-macko
Az ormányos medve éjjel egyáltalán nem lát, nappal sem tökéletesen

 


Első ránézésre megszólításig hasonlít közeli rokonára, a mosómedvére (Procyon lotor), azonban ha jobban megnézzük, különbözik tőle, ráadásul életmódjuk is teljesen eltérő.Az felnőtt ormányos medve tömege 3-6 kg, 40-70 cm-es teste hosszúkás, kecsesen karcsú, nyaka rövid, feje viszonylag hosszú, ék alakú. Farka nagyjából testhossznyi (30-60 cm) és dús szőrzetű. Lába erős, rövid és széles, talpa csupasz. Legjellemzőbb ismertetőjele az ormányszerűen megnyúlt mozgékony orra - innen ered a neve is. Ormánya segít neki a tájékozódásban, hiszen látása nem tökéletes: éjjel egyáltalán nem lát, nappal sem tökéletesen. Füle kicsi, szeme - rossz látása ellenére - érdeklődően csillogó. Öt ujja van, melyek végén hegyes karmok meredeznek. Szőrzete elég változatos: a vörösesbarnától a szürke színig mindenféle színváltozatban láthatjuk.

 

Az ormányos medve szaporodása

Az ormányos medvék 2 éves korukra válnak ivaréretté. A párzási időszak októbertől márciusig tart, a szezon február vége, március eleje. A nőstény 74-77 napi vemhesség után 3-7 utódot hoz világra, április-június környékén. A kis ormányos medvék szeme 10 napos korukban nyílik ki, 24 naposan mászni kezdenek, és 26 naposan már fára is kúsznak. 4 hónapos korukban elválaszthatók, ekkor már kizárólag szilárd táplálékot fogyasztanak.

 

Az ormányos medve táplálkozása

Az ormányos medve mindenevő: rovarok, lárvák, férgek és csigák, kisebb gerincesek, gyümölcsök és gombák is szerepelnek étlapján. Hegyes karmokkal ellátott lábaival naphosszat áskálódik, majd a kivájt lyukban ormányával kiszagolja a zsákmányállatot. Nem szívbajos, a földművesek ültetvényein is lelkesen kutat élelem után, különösen akkor, ha kukoricát is termelnek. Az ormányos medve nappali állat, hajnaltól egészen késő estig fáradhatatlanul keres, kutat, motoszkál. Ügyesen mászik fár, és a talajon is jól boldogul. Jól úszik, ha szükséges, egy folyót is át tud úszni.

 

 

ormanyos-macik
Az emberlakta területeken is lelkesen kutat élelem után

 


Az ormányos medve életmódja

A déli napsütésben általában sziesztázik egyet egy csinos faágon, majd délután ismét serényen kotorászásba kezd. Alkonyatkor biztonságos éjjeli pihenőhelyet keres. Mivel általában csapatban él (a nőstények és utódaik 10-20 fős csapatokban élnek, a hímek azonban a szaporodási időszak kivételével magányosak) így mindig van, aki éberen figyeljen és őrizze társai álmát. Ha az őrszem ellenséget vesz észre, hangos füttyel figyelmezteti társait a közelgő veszélyre.

 

 

Nasua-nasua
Az ormányos medvét hazájában háziállatként tartják

 


Az ormányos medve kedvelt háziállat

Dél-Amerikában úton útfélen látni ormányos medvét, ezért gyakran kedvtelésből vadásszák, húsát jóízűen fogyasztják, vagy befogják és háziállatként tartják. Az indiánoknál ez tényleg mindennapi jelenség. A fiatal állatok jól elvannak tejen és gyümölcsön (narancs, dinnye, füge), később pedig rovarokon, tojáson és nyers húson. A házi szárnyasokat nem kell tőle félteni, nem igazán fogyaszt gerinceseket, inkább apró gerincteleneket, zöldséget és gyümölcsöt. Az ormányos medve alapvetően igénytelen állat, nem szereti a ketrecet, őshazájában is inkább pórázon tartják, mint a kutyákat. Egyedül az alvóládájára kényes, az kényelmes és biztonságos helyre legyen felszerelve. Ha enni adunk neki, akkor ne tegyük próbára, hogy el tudjuk-e tőle venni a falatot, mert gondolkodás nélkül harap. Egyébként alapvetően nyugis állat, ha nem háborgatják. Várható élettartama a természetben általában 7-8 év, állatkertben azonban akár 17 évig is elélhet.

 

értékelés