- -
A szibériai tigris (Panthera tigris altaica)
Sok védelmi programot létrehoztak, hogy megmentsék a súlyosan veszélyeztetett szibériai tigrist, amelynek száma pár százra csökkent a vadonban. Ez a hatalmas állat magányosan él, bár a kölykök sokáig élvezhetik anyjuk védelmét és gondoskodását.

A szobériai tigris élőhelye

A szibériai (vagy amur) tigrisek a világ legnagyobb macskái. Elsősorban Szibéria távol-keleti területein élnek, de Észak-Kínában is megtalálhatóak. A becslések szerint 400-500 szibériai tigris él a vadonban, és a legújabb kutatások szerint ezek száma stabil. Habár az északi éghajlat sokkal keményebb, mint más tigrisek élőhelyén, ezeknek az állatoknak annyi előnyük van, hogy az északi erdők a legkevésbé emberjártak. A puszta erdei vidék több helyet biztosít a tigriseknek a kóborlásra.

 

sziberiai-tigris
A szibériai tigris

 


A tigrisek a legnagyobb vadmacskák, és az erejükről híresek. Valamikor kilenc tigris alfaj volt, de a huszadik században ebből három kihalt. Az utóbbi száz évben a vadászat és az erdőirtások lecsökkentették a tigrisek számát, százezrekről 5-7 ezerre. A tigriseket trófeáknak tarják és vadásszák, a kínai hagyományos orvostudomány a testrészeit orvosság készítésére használja. Mindegyik megmaradt alfaj veszélyben van, és emiatt sok védelmi program létrejött. Az orvvadászat lecsökkent, de még mindig veszélyezteti a szibériai tigriseket.

 

sziberiai-tigris-ragadozo
Számuk nagyon lecsökkent

 

 

Életmódja

A tigrisek egyedül élnek, és nagy területeket jelölnek meg szagukkal, hogy távol tartsák a vetélytársaikat. Erős vadászok, akik kilométereket tesznek meg, hogy zsákmányra találjanak, ezek általában antilopok és vaddisznók, amelyekre éjjel vadásznak. Különös szőrzetüket álcázásra használják, (egy tigrisnek sem egyformák a csíkjai), és lopakodva vadásznak. Lapulva várnak, és elég közel kúsznak, hogy rá tudjanak támadni a zsákmányukra egy gyors ugrással és egy végzetes lecsapással. Körülbelül 5 naponként ejtenek el egy vadar, melynek teteméhez visszajárnak. Egy éhes tigris akár 27 kg-t is meg tud enni egy éjszaka alatt, de általában ennél kevesebbet esznek.

Félelmetes hírnevük ellenére a legtöbb tigris kerüli az embereket, azonban egyesek veszélyes emberevők. Ezek az állatok gyakran azért tesznek ilyet, mert megbetegszenek és nem tudnak vadászni, vagy olyan helyeken élnek, ahol a szokásos zsákmányuk már kihalt.

 

 

sziberiai-tigris-a-hoban
Erős vadászok

 

 

A szibériai tigris szaporodása

A nőstények általában 2-6 kölyköt hoznak a világra, amelyet ők nevelnek, a hím kevés vagy semmi segítséget nem nyújt. Általában csak 2 kölyök marad életben. A kölykök 18 hónapos korukig nem tudnak vadászni, és akár két három évet is az anyjuk mellett maradnak, aztán elmennek a saját területüket megkeresni.

értékelés