- -
A szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum)
A szélesszájú orrszarvú a ma élő öt orrszarvú fajta egyike. Nevét négyzet alakú, széles szájáról kapta, melynek segítségével a szavannán található fűvel táplálkozik.

A szélesszájú orrszarvúnak két alfaja van, az északi szélesszájú és a déli szélesszájú orrszarvú. Míg az északi szélesszájú orrszarvú erősen veszélyeztetett faj, fogságban csupán néhány példány él belőlük, a déli orrszarvú természetes élőhelyén nagy számban megtalálható.

orrszarvú, orrszarvús kép, szélesszájú orrszarvú
A pocsolyás, fás vidéket szeretjük

Természetes élőhelye és földrajzi megoszlása

A szélesszájú orrszarvúk természetes élőhelyére jellemzőek a vizes gödrök, sárpocsolyák és fás vidékek. Az északi populáció a Kongói Köztársaság területére szűkül le, a déli populáció Dél-Afrika egész területén megtalálható. Régebben az északi populáció bőséges volt Uganda egyes részein, Csád, Szudán, Közép - afrikai Köztársaság és Kongó területein. Ma már csak a Garamba nemzeti parkban, Kongóban lelhető fel. A déli populáció nagy része Dél-Afrika, Namíbia, Zimbabwe, Kenya és Uganda területeire koncentrálódik, az itt élő állatok a populáció 98,5%-át teszik ki.

 

Tények a szélesszájú orrszarvúról

A szélesszájú orrszarvú a Föld második legnagyobb emlőse. A felnőtt szélesszájú orrszarvú hossza 3,4-4,2 méter, marmagassága 1,5-1,9 méter. Egy teljesen kifejlett orrszarvú súlya 1360- 3630 kg között változik.

Meghökkentő tények a szélesszájú orrszarvúról:

  • A szélesszájú orrszarvú fején két keratinból álló szarv található. Két szarva közül az elülső a hosszabb.
orrszarvú, szarv, orrszarvú szarva, szélesszájú orrszarvú
Tikkasztó ez a meleg...

 

  • Tömzsi lábain 3 lábujj található.
  • Természetben növényevő, legelő állatfaj, a szavannán nőtt fűvel táplálkozik.
  • Különleges képességgel rendelkeznek, füleiket egymástól függetlenül is tudják használni, akárcsak a kaméleonok a szemeiket.
  • Életciklusukat figyelembe véve, megállapítható, hogy egész évben szaporodhatnak, a csúcsperiódus februártól júniusig tart, a nőstény 470-790 napi vemhesség után hozza világra borját.

 

Gyakran fehér orrszarvúként is emlegetik, színe azonban nem fehér. Mindkét alfaj szürke. A fehér orrszarvú név egy holland - angol fordítási hiba következménye. A holland „wijd" szó jelentése „széles", angolul „wide", nem pedig „fehér", „white". A „széles" szó az orrszarvú szájára utal.

orrszarvú, orrszarvús kép, szélesszájú orrszarvú
Még a bogaraktól sem szabadulhatok...

Az elmúlt néhány évtizedben számtalan szélesszájú orrszarvú a mértéktelen orvvadászat áldozatává vált. Keratinból álló szarvaik nagyon keresettek a nemzetközi piacon gyógyszerészeti anyagként, illetve dísztárgyként is. A szüntelen orvvadászat és a kormány közömbössége, erőfeszítés hiánya miatt, az északi alfaj a kihalás szélére sodródott. Habár a Természetvédelmi Világszövetség a déli alfajt a „nem veszélyeztetett" kategóriába sorolta, az orvvadászat miatt előbb utóbb ez az alfaj is veszélybe kerül, ugyanis számuk csökken.

értékelés