Awassi, a négylábú tejcsárda
Bemutassuk a zsírfarkú sivatagi juhot, amely világrekorder a tejtermelésben, ráadásul valódi kezesbárány is egyben? Beee! 

tejcsarda
Az Awassi nem éppen egy egyszerű juhfajta! Ariel Saron kedvenc állata megél a sivatagban és hatalmasra kigyúrt tőgyei valóságos tejcsárdák. Ennek ellenére kevesen ismerik hazánkban ezt a világbajnok tejelő juhot - ami azért persze érthető, hiszen csak egy helyen, Bakonszegen tenyésztik.

Aki már látta, az úgy írná le, hogy nagytermetű, lógófülű, erősen kosfejű, zsírfarkú, többnyire barna-fehér foltos állat, birkatermészettel megáldva. Aki eddig nem ismerte, az nézze meg magának közelebbről a videón:

 

 

 

awassi-juh
Az Awassi juh ritka tenyészállat Magyarországon

 

Miután az Awassi juh nem túl gyakori állat Magyarországon, a jól felkészült tenyésztők nem bízzák a véletlenre a kisbáránykák sorsát. Az újszülötteket, akik még szopni sem tudnak mesterségesen táplálják. Amint képesek lesznek szopni, átkerülnek a bárányfogadóba, ahol 24 órán keresztül föcstejjel itatják őket. Később innen átköltöznek a nevelőbe, ahol 7 napot töltenek: ezalatt egyre kevesebb juhtejet és egyre több tejpótlót (mesterséges tápszert) kapnak. Ha ott is ügyesek voltak, jöhet az automata tejitatós szakasz, majd a szilárd takarmány etetése is megkezdődhet. Beee...

 

A videót a LIONS  Média készítette dr. Kukla Miklós, a Kutyavári Állatorvosi Rendelő munkatársának közreműködésével.

értékelés