Görög teknős

5
Görög teknős
Nem túl félénk de nem is tolakodó, friss salátát eszik és soha nem hangoskodik - azt hiszem, megtaláltam az az ideális lakótársat!

Görög teknős

A görög teknős (Testudo hermanni) őshazája a Balkán-félsziget, Dél-Olaszország. Legnagyobb egyedszámban Görögországban található.

 

görög teknős, teknős
Görög teknős (Testudo hermanni)


A görög teknős leírása

A görög teknős közepes méretű állat (valahol az egér és az elefánt között helyezhető el a skálán), a nőstény 18-25 centiméter, a hím 14-18 páncélhosszúságúra nő. Szélessége 12-14 centiméter. A nőstény nem csak nagyobb, de laposabb is, hasa egyenes, esetleg kissé domború, míg a hím görög teknős hasa kifejezetten homorú.

 


Beszerzése

A görög teknős a legkedveltebb szárazföldi hobbiállatként tartott teknős. Kereskedésekben gyakran előfordul, de tenyésztőhöz is fordulhatunk teknős-igényünkkel. Veszélyeztetett faj, az Európai Unió védelmi listájának (A) kategóriájába sorolják.

A görög teknős terráriumának kialakítása

Nappal 25-30 °C, éjszaka 20-24 °C az optimális hőmérséklet. A melegítőlámpa alatt azonban 35-40 °C legyen.

Tágas férőhelyet igényel, ezért a terrárium mérete minimum 100x50x50 cm legyen. Két-három állatnak már legalább három négyzetméter nagyságú férőhelyre van szüksége. A terrárium talaja vastag (8-10 centiméter vastagságú) réteg kerti föld legyen. Tőzeget - ha lehet - ne használjunk. Dekorációnak behelyezhetünk néhány követ, faágat.

 

Fürdetés :)


Etetés, itatás

Növényevő, szabadban élő társai kizárólag kétszikű levelekkel és virágokkal táplálkoznak. Étlapjukon különféle füvek, lóhere, saláta, gyermekláncfű, lucerna, papsajtmályva, mezei katáng szerepel.

Télen is könnyen beszerezhetjük teknősünk számára kedvenc eledeleit; elég elmennünk a sarki zöldségeshez, és fejes salátát, tépősalátát, endíviát, karalábét, mángoldot, sárgarépát és cukkínit pakolnunk a kosarunkba. A keményebb zöldségeket (mint amilyen a répa, cukkíni, sütőtök) reszeljük le és úgy adjuk tekinknek.

Kis mennyiségben alma, körte, narancs, cseresznye is adható a görög teknősnek. Vitamin- és ásványianyag-kiegészítés szükséges.

 

görög teknős, tojás
Görög teknős kikelet


Gondozás

 

Napoztassuk teknősünket! A terrárium megvilágításának fontos szerepe van az állat életében, ettől függ aktivitása, étvágya, még szaporodási kedve is. A világítást különböző fényforrások kombinációjával oldjuk meg: a fénycső és napfényspektromú lámpa alapvilágításnak alkalmas. Mindezt egészítsük ki melegítő spotlámpával. Speciális, hüllők számára gyártott fényforrást is beszerezhetünk a díszállat-kereskedésekben.

A görög teknősnek szüksége van vizestálra is, de azt is meghálálja, ha a terrárium egyik sarkában a talajt enyhén nedvesen tartjuk. 8-10 évesen válik ivaréterré. Az egészségesen tartott görögteknős ősszel sem lassul le, étvágya nem csökken, nem is akar igazán telelni. Teleltetésre csak akkor van szükség, ha szaporítani szeretnénk.

értékelés