Szakembereink: Dr. Bába András - lóspecialista, állatorvos
"A feleségemmel kapcsolatunk hajnalán az egyik első randevúnk úgy zajlott le, hogy miután elmentem érte, és a kocsiba ültünk, közöltem vele, hogy most sajnos a tervezett programok helyett elmegyünk egy ellés közben "beszorult" csikót kibányászni az anyjából."

dr-baba-andras-lospecialista
Bemutatkozik dr. Bába András

1990-ben kaptam állatorvosi diplomámat. Már a pályám kezdetén is csak lovakkal akartam foglalkozni (és ez eddig sikerült is), így Tökön, a Vadaskerti Ménesben kezdtem dolgozni. Ezzel párhuzamosan igyekeztem minél több időt külföldi tanulmányutakon tölteni.

Pár éven belül munkám nagyobb részét már a magánpraxis képezte. Különösen a szaporodásbiológia érdekelt, az akkor még kuriózumnak számító ultrahangos vizsgálatok elvégzésére az ország számos pontjáról kaptam felkéréseket. Az e téren folyó egyetemi kutatómunkába is bekapcsolódtam külsősként.

A kilencvenes évek közepén hirtelen megszaporodó munka arra késztetett, hogy társakat keressek, és ma már egy csoportos praxis keretében igyekszünk a lótartók igényeit minél gyorsabban és magasabb színvonalon kielégíteni.

BESZÉLGETÉS
A Háziállat Online kérdez - a szakember válaszol

Mikor döntött úgy, hogy állatorvos lesz?
Tulajdonképpen nem emlékszem rá, hogy valaha is más akartam volna lenni. Kicsi gyerekkorom óta állatokat tartok, állatokkal foglalkozom, majd lovagolni kezdtem, és nyilvánvaló volt számomra ez a "következmény". Időnként persze más is megfordult a fejemben iskolás koromban, de az összevetést mindig ez a szakma nyerte.

Mi a legemlékezetesebb történet a praxisából?
A feleségemmel kapcsolatunk hajnalán az egyik első randevúnk úgy zajlott le, hogy miután elmentem érte, és a kocsiba ültünk, közöltem vele, hogy most sajnos a tervezett programok helyett elmegyünk egy ellés közben "beszorult" csikót kibányászni az anyjából, mert ez most sürgős. Hosszú küzdelem után a kanca életét megmentettük, a csikón már nem lehetett segíteni. Több ilyen soron következő randival próbálkoztam kedvét szegni, amikor izgalmat ígértem neki, akkor pl. egy nagy hidegvérű ló fekve herélésénél kellett csinos ruhácskájában segédkeznie, de így is kitartott a kapcsolat mellett. Így legalább tudta, mit vállal...

Van esetleg kedvenc állata?
Elsősorban a ló, és néhány egzotikus hal is a kedvenceim között van.

Tart otthon állatokat?
A jelenlegi állomány nyolc ló, öt kutya, sok macska, tengerimalac-tenyészet, akváriumi halak, dísztyúkok, fácánok, kacsa, fürj, különböző pintyek, papagájok... Hirtelen ennyi jut eszembe, de régebben tartottam sok kétéltűt, hüllőt, kisrágcsálót, volt malacom, kecskéim, tenyésztettem rovarokat, rákokat, csigákat.

Mit javasolna egy kezdő állattartónak?
Információt, és nem "tapasztalatokat" gyűjteni! Mint állatorvos, és hobbi állattartó, rengetegszer futok olyan problémákba, amik a tájékozatlanság rovására írhatók. Az állattartó nem a saját kárán, hanem az állatai kárán tanul! Úgyhogy jobb előre tájékozódni, és nem kísérletezéssel kitapasztalni, mi a jó kedvencének...

Hol lehet Önt elérni szükség esetén?
06 30 934 8772, baba.andras@equidom.hu

értékelés