Kedvenceink hazahozzák a vírust?
Jó-jó, a madárinfluenza embert nem fertőz, de azért jobb a békesség, kerüljük a madárhullákat. És jó lenne, ha sétáló kutyánk is ezt tenné! 

vadaszkutya
A hírek szerint valószínűsíthető, hogy a Magyarországon elhullott madarakat a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa is megfertőzhette. A kutyáink és macskáink szabadjára engedésével is lakótérbe vihető a veszélyes kór. Némi odafigyeléssel és higiéniával elkerülhetjük a betegséget.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület az ember és a kedvencként tartott állataik védelmére is felhívja a figyelmet . Sokan sétáltatják tavak, vízpartok környékén társállataikat, ahol a fertőzött vadmadarak is élnek.

Egy-egy kutya álcázásképpen (ösztönösen) belefetrenghet az elhullott dögökbe, frissebb tetemeket meg is dézsmálhatnak kedvenceink. Ilyen formán állataink vírushordozókká, emberre veszélyessé is válhatnak. Ezt mindenképpen meg kell előzni. Ne feledjük, nem csak a madárinfluenzától, hanem más fertőző betegségektől is tartanunk kell ilyenkor!

A természetben, szabadon sétáltatott állatokat jobb hosszabb pórázon vagy fokozottabb felügyelet mellett, mint figyelmen kívül hagyottan sétáltatni. Védekezésképpen célszerű a lakókörnyezetünkben élő társállatokat rendszeres fertőtlenítő fürdetésben részesíteni. A veszélyes időszakban kerüljük a nagyobb sétákat, az ismeretlen állatokkal való érintkezést, az idegen helyeken való barangolást is. A felelős állattartás segítheti a betegség terjedésének visszaszorítását.

 

A témával kapcsolatos kérdések és válaszok a Dr. Háziállat Rovatban:

Igaz, hogy a madarakon kívül más állatok is elkaphatják a madárinfluenzát?
Madárinfluenza-járvány esetén macskáimat ajánlatos beoltatni

Madárinfluenza ellen szeretném beoltatni kedvenceimet. Miért nem engedélyezik?

Létezik macskák számára madárinfluenza elleni védőoltás?

értékelés