CÍMKÉK madár betegség
MADÁRINFLUENZA RELOADED
A friss fejlemények hallatán (a napokban elérte hazánkat a madárinfluenza) megkérdeztük dr. Horváth László állatorvost, mit kell tennünk.

Madárinfluenza Magyarországon

Dr. Horváth László kérésünkre azonnal kommentálta a híreket:

Önmagában az a tény, hogy Magyarországon olyan vadmadár tetemeket találtak, amelyek ennek a betegségnek a következtében pusztultak el, lényegében semmi érdemleges változást nem jelent a madárinfluenza megítélésben.
A betegség változatlanul kizárólag madárbetegség, a madarakon kívül semmilyen más állatfajokat nem veszélyezetet! Nincs semmilyen adat, hír arról, hogy az elmúlt években bárhol a világon kutyák, macskák megbetegedtek volna. Olyan esetről, amikor nem madarak, hanem más állatfajok betegedtek volna meg, mindössze egyről tudunk: 2004-ben egy dél-ázsiai tigrisparkban tigrisek betegedtek meg madárinfluenzában.
Emberek eddig is csak ott kapták el a betegséget, ahol a baromfiakkal olyan szoros életközösségben éltek együtt, ami az európai kultúrában elképzelhetetlen. Éppen ezért a hazai lakosságnak semmiféle különleges óvintézkedést nem kell tennie, nem kell a madarakkal való érintkezését korlátoznia, nyugodtan fogyaszthatnak baromfiételeket, stb. (A hazai baromfitenyésztés teljesen zárt rendszerben történik, így a nagyüzemi termelésből származó baromfihús biztosan mentes a betegségtől.)
Azok, akik háztáji baromfitartással foglalkoznak, az állataik hatékony megvédése érdekében kísérjék figyelemmel a betegséggel kapcsolatos tájékoztatásokat, és ha szükségessé válik, akkor szigorúan tartsák majd be az előírásokat, utasításokat.

MADÁRINFLUENZA RELOADED

értékelés