A MADÁRINFLUENZA-MÍTOSZ
Európát is elérte a madárinfluenza, már Romániában találtak fertőzött madarakat. Vajon mennyire komoly a helyzet? Aggódjunk?

A MADÁRINFLUENZA-MÍTOSZ
Európát is elérte a madárinfluenza, Romániában és Törökországban is vírussal fertőzött állatokat találtak. Magyarországon az utóbbi hetekben eluralkodott a pánikhangulat. De vajon tényleg ennyire aggasztó a helyzet? 

A  Háziállat Online Magazin ripotot készített Dr. Horváth László állatorvossal, hogy szakmai szempontból bemutassa a tényeket, illetve elejét vegye a mítosznak.

Háziállat Online: Az állattartóknak több félnivalójuk van a madárinfluenzától, mint annak, akinek nincs állata?

A MADÁRINFLUENZA-MÍTOSZ
Dr. Horváth László: Ez a betegség egyformán érinti mindkét csoportot, pontosabban egyáltalán nem érinti egyik csoportot sem! A madárinfluenza egy vírusos madárbetegség, amely már régóta ismert, és ritka speciális eseteket kivéve általában csak a madarakat betegíti meg. A jelenlegi vírust más állatfajok (így az ember sem) nem tudják tovább adni, ha esetleg mégis megbetegednének tőle, így nem tudják a fertőzést sem  terjeszteni. Nem tudunk olyan esetekről, amikor a madárinfluenza madaraktól eltérő fajokban okozott volna megbetegedéseket. Kivétel az a kisebb embercsoport, akik Dél-Kelet Ázsiában elkapták a madaraktól a betegséget, és akik közül eddig kb. 60 ember meg is halt. Ott azonban egészen más viszonyok vannak, mint itt Európában, más az állattartási kultúra és az állatokkal való közvetlen érintkezés is, valamint mások az étkezési szokások is.
Európában és itt nálunk Magyarországon ettől semmiképpen nem kell tartani!

HO: Jelenleg tehát nincs veszély. De a madártulajdonosok sem érintettek?
HL: Itt Magyarországon jelenleg nem érinti ez a betegség madártulajdonosokat sem. Azokat sem, akinek házimadarai vannak, és azokat sem, akik baromfitartással foglalkoznak! Nem kell tehát emiatt levágnia senkinek sem a tyúkjait vagy a kacsáit, és nem kell megválni a kedvenc papgájoktól, pintyektől és más házimadaraktól.

HO: Mégis gyakran hallani, hogy a házikedvencek is fertőződnek. Ez kacsa? Mi az összefüggés a madárinfluenza és a papagájkór között?

HL:
 Amint az előzőekben említettem, nem tudunk arról, hogy nem madarakban a vírus betegséget okozott volna, így az a hír, hogy a betegségtől a házikedvencek megfertőződnének, mindenképpen kacsának nevezhető!  A madárinfluenza és a papagájkór között pedig semmi összefüggés nincs! A madárinfluenza egy vírusos betegség, a papagájkór pedig egy baktériumos eredetű kór.

HO: Mikor kezdjünk gyanakodni, hogy esetleg madárinfluenzával fertőzött az állatunk vagy mi magunk?

HL:
Ez a kérdés nem időszerű és nem is jó kérdés! Arra, hogy az állata ezzel a betegséggel fertőződne, jelenleg egyáltalán nem kell gyanakodnia senkinek. Annak az esélye ugyanis itt Magyarországon, hogy a betegséget fertőzött (beteg) madártól kapja el ember vagy más állatfaj, szinte a nullával egyenlő, hiszen a madarakban betegséget okozó vírus nálunk még nincs is jelen!  Ha pedig esetleg mégis ideérne, akkor mindenki biztos lehet abban, hogy az állategészségügyi hatóságok minden szükséges intézkedést meg fognak tenni annak érdekében, hogy a betegséget lokalizálják és megakadályozzák az elterjedését. A közforgalomban kapható baromfihús pedig most is és később is biztonsággal fogyasztható, már csak azért is, mert a betegség vírusa nagyon érzékeny, a szokásos fertőtlenítő szerek és a hőhatás (főzés, sütés) elpusztítják. Az a vírus pedig még nem is létezik sehol a világon, amely képes lenne emberről emberre terjedni. Így egyelőre ezzel a kérdéssel nem érdemes foglalkozni!

HO: De ha egyszer kialakul a vírus embert is megbetegítő változata, mi lesz a teendő?

HL:  Erra majd akkor kell válaszolni a humán egészségügy illetékeseinek, ha ez bekövetkezik. De lehetséges még az is, hogy ez minden várakozás ellenére mégsem fog bekövetkezni.

HO: Ha mégis elkap minket a kór, gyógyítható lesz?

HL: Ha a madarakat megbetegítő vírus esetleg elérkezik hozzánk, akkor a megbetegedett madarakat egészen biztosan le fogják ölni és a fertőződés helye környékén még az egészségeseket is, azért, hogy megakadályozzák a fertőzés elterjedését. Az pedig egészen más kérdés, hogy mi lesz akkor, ha kialakul a betegség emberről emberre terjedő változata. Ha emberi megbetegedések lesznek, akkor egészen biztos, hogy a betegeket minden erővel megpróbálják majd gyógykezelni.

HO: Be lehet-e oltani a madárinfluenza ellen az állatainkat?

HL: Lehetni lehetne, de ennek semmi értelme nem lenne! A madárinfluenza vírusa, mint minden influenzavírus általában, gyorsan változik és a járványokat mindig a korábbiaktól egy kissé eltérő vírustörzs idézi elő. Megfelelő oltóanyagot csak akkor lehet készíteni (gyártani), ha pontosan ismerjük az éppen a járványt okozó vírustörzset. Ebből viszont az következik, hogy a jelenlegi madárinfluenzát előidéző vírusvariáció ellen legfeljebb csak a madarakat lenne értelme beoltani, ezt azonban a betegség elleni hatásos felderítés miatt nem csinálják, mert megnehezíteni a vírus tipizálását a beteg állatokból. Olyan vírust pedig még szerencsére nem ismerünk, amely emberről emberre lenne veszélyes, és így oltóanyagot lehetne ellene készíteni. Megjegyzem, hogy sajnos éppen ebben a kérdésben van az egyik leginkább irritáló tévhit az országban, a minap még a miniszterelnök úr is teljesen téves információkat mondott erről a Parlamentben, hiszen ha nem tudjuk mi ellen kell vakcinát készíteni, akkor még nem is tudunk ilyet gyártani. A jelenlegi kísérletek és a prominens politikusok próbaoltása csak arra jó, hogy a szakemberek begyakorolják a szükséges lépéseket és kipróbálják a technológiát azért, hogy ha majd "élesben" lesz szükség az oltóanyag gyártására, akkor ne ezzel kelljen tölteni az idejüket. Olyan ez, mint a vaktöltényekkel lejátszott hadgyakorlat a hadseregnél.
 
HO: Reméljük, ez a magyarázat tisztáz egyet s mást. Érezhető-e praxisában, hogy madárinfluenza van?

HL: Alapvetően nem érezhető, kapok néha kérdéseket, de ennél nagyobb félelmet én nem tapasztaltam még a pacientúrámban.

HO: Érezhető-e az állatkereskedésekben a feszültség? Kevesebb madarat vásárolnak?

HL: Őszintén szólva nem tudom, nagyon régen jártam ugyanis állatkereskedésben, de azt gondolom, hogy reálisan nem lenne szabad ennek érződnie! Hangsúlyozom, hogy a madárinfluenza jelenlegi formája nem jelent veszélyt sem az állatainkra, sem ránk, emberekre! A veszélyt az a vírusverzió okozhatja, amelyik előbb-utóbb biztosan kialakul majd, de most még nem is létezik!

A MADÁRINFLUENZA-MÍTOSZ

További információ:

www.madarinfluenza.bpallatorvos.hu 

 

értékelés