Legyél Te is macskapásztor! Kemény férfias videó

Legyél Te is macskapásztor! Kemény férfias videó
Tűzoltó leszel, s katona! Vadakat terelő juhász! Macskapásztor! Macskapásztor?! Ha rendesen felkészülünk, a macskapásztorkodásba is belebonyolódhatunk.

 

A "western jelenség"
A western témájú történetek természetesen nem kizárólag amerikai privilégiumnak számítanak, számos rajongója van a témának szerte a világban. Karl May (1842-1912) német író példátlan sikereket ért el ebben a műfajban könyveivel. Hősei, Old Shatterhand és Winettou végigkalandozzák a vadnyugatot. A 60-as években a történeteket számos filmben is megörökítették, a legtöbbjét Jugoszlávia hegyvidékes tájain vették fel. Az olasz "spagetti-western" filmjeiről ismert rendezőt, Sergio Leonét saját bevallása szerint nagyban befolyásolták Karl May írásai a filmek készítésekor.

 

Igazság szerint soha nem vonzottak a túlzott rendet és fegyelmet megkövetelő hivatások, mint például a tűzoltó vagy a katona. A világ úgyis folyton a rendezetlenség irányába halad, így nem is lenne értelme felvenni ezt a hiábavaló küzdelmet az elemekkel, nem igaz?

A juhászkodás pedig már akkoriban sem volt olyan divatos szakma, pedig ha tudtam volna, hogy ebben a műfajban is lehet teljesen újat és egyedit alkotni!

A film az amerikai piacra készült, részben az ottani hagyományoknak és történelmi háttérnek megfelelő cowboy-kultuszra és egy angol szólás vicces értelmezésére épít

 

(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)

 

A "herding cats" kifejezés
Az angol nyelvben a fenti kifejezést olyan esetekben használják, ha egy feladat nagyon nehéz, talán lehetetlen is véghezvinni. Jellemzően olyan helyzetekben mondhatjuk ezt, ahol több embert kellene összehangolni, de minden egyes ember mást és mást szeretne tenni. A macskák szabad akarata pedig közismert.

 

A korai időkben a ranch-tulajdonosok nagy hasznát vették a cowboyok szolgálatainak. Utóbbiak azt a feladatot kapták, hogy tartsák szemmel a nyájat a hatalmas területeken, amit bejártak az állatok a nap folyamán.

Bár napjainkban az állatartási szokások változása és a karámok miatt jóval kevesebb szükség van szolgálataikra, még mindig gyakran láthatóak a sokak által ismert rodeókon, ahol különleges képességeiket bizonyíthatják. Azonban minden kétséget kizáróan a cowboyok az amerikai kultúra elválaszthatatlan részét képezik.

Az egyedi kreatív megvalósításon és az önmagában is humoros szó-asszociáción túl a filmben - Fábry Sándor után szabadon - néhány kis humorbonbont is elrejtettek, elsősorban a macskatulajdonosok számára. Ide tartozik a fonalgombolyagot göngyölítő marcona fickó, egy snitt a ruha tisztogatásáról, amit könyörtelenül beborít a cica szőre, és egy allergiás tüsszentés valahol középtájon. Aki már látta saját magát vagy barátját vörös, könnyező szemekkel, tudja, miről van szó.

A macska mint teljesen önálló "személyiség" érthető módon szolgált az angol nyelvű szólás alapjául. A legtöbb nevelő célú megmozdulásunk valószínűleg kudarcba fullad a cica rendszabályozásakor. Ezek után a macskatulajdonosoknak talán nem is túlzás kijelenteni:

Macskapásztornak lenni - a legnehezebb dolog, amit életemben próbáltam!

értékelés