VADON MAGAZIN - 2007/2. SZÁM

VADON MAGAZIN - 2007/2. SZÁM
Borneói orángután kölyök néz szembe az olvasóval a Vadon magazin legújabb számának címlapján. Borneón igen nagy a fajgazdagság, s e sziget méltán nevezhető a különleges állat-és növényvilág utolsó menedékének.

A VADON magazin az 1897-ben alapított A Természet című folyóirat utódlapja.
Megjelenik minden páros hónapban, 52 színes oldalon, újrahasznosított papíron.
Ára lapszámonként 396 Ft, éves előfizetési díja (6 lapszám) mindössze 1998 Ft, a SÜNI magazinnal közösen (12 lapszám) 3804 Ft.

VADON MAGAZIN - 2007/2. SZÁM

Borneói orángután kölyök néz szembe az olvasóval a Vadon magazin legújabb számának címlapján.
Írásaiból érdemes kiemelni a nemrég elhunyt, Kenyában élt neves természettudós-orvos Dr. Loefler Imre cikkét, a Bekerített vadont, amelyből megtudhatjuk miért kerítik körbe a Fekete kontinens egyes területeit.

A tartalomból:

  • Borneo igazi kincsei. Borneón igen nagy a fajgazdagság, s e sziget méltán nevezhető a különleges állat-és növényvilág utolsó menedékének. Ám mára veszélybe került a sziget élővilága,  az ott folyó őserdő-pusztítások nagy veszélyt jelentenek egész Földünkre. E folyamatok ugyanis jelentősen érősítik az Éghajlatváltozást.

  • Új megszálló vagy visszatérő faj? A nílusi lúd az egyik legagresszívebb vízimadár. Ezért a természetvédők vizeinkben nem fogadják kitörő lelkesedéssel  jelenlétét. Mi a teendő ha mégis megjelenik? Van-e helye a hazai faunában a nílusi lúdnak.

  • Szarkák fővárosa.  A szarka ma lakott területeinken mind nagyobb számban van jelen. Vajon miért vált belőle városi  madár?

  • Henri Fanre-t gyakran nevezik a rovarvilág Homéroszának. Nem véletlenül, hiszen ő volt az, aki irodalmi stílusban, ugyanakkor az etológia előfutáraként először írt a rovarokról. Az ő életútját ismerteti a cikk, sok-sok pompás, kuriózumszámba menő ábrával.

Emellett Olvasóink megismerkedhetnek állatkertjeink újdonságaival, a Fóti Somlyó pusztuló élővilágáról, s ellátogatunk az Iráni  Khar Turan Nemzeti Park-ba is.

Ha nem ismeri még magazinunkat, ingyenes mutatványpéldányt küldünk! Éljen a lehetőséggel, megéri!

Mutatványpéldány kérhető, illetve információ és előfizetés:
e-mail: szerk@vadon.hu, Tel./fax: 266-5449, Levélcím: 1242 Budapest, Pf.: 455

értékelés