MEGTALÁLTÁK KOPPÁNYT, AZ ELVESZETT FEKETE GÓLYÁT!
Nyomára bukkantak a madarászok az elveszett fekete gólyának Törökországban. Koppány, és társa Margit, két éve kaptak műholdas nyomkövetőt...

Nyomára bukkantak a madarászok az elveszett fekete gólyának Törökországban. Koppány, és társa Margit, két éve kaptak műholdas nyomkövetőt egy, az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi természetvédelmi program keretében.

MEGTALÁLTÁK KOPPÁNYT, AZ ELVESZETT FEKETE GÓLYÁT!

Margit megjárta Afrikát, és 2006 tavaszán, sőt, idén április elején is rendben visszatért dunafalvi fészkére, Koppánynak azonban nyoma veszett. 2005 szeptemberében a Márvány-tenger ázsiai oldalán tűnt el a kutatók látóteréből, s mint ahogy az nemrégiben kiderült, halálos áramütés érte egy villanyoszlopon.
 
Idén tavasszal a madarászok egy törökországi ragadozómadár-számláló expedíciót szakítottak meg azért, hogy felderítsék mi történt az elveszett gólyával. Egy kézi GPS készülékbe betáplálták az összes koordinátát, amelyet Koppány jeladója küldött 2005 szeptemberétől, átlagolták, majd egy műholdfotó segítségével megpróbálták azonosítani a helyet, ahol eltűnt.

MEGTALÁLTÁK KOPPÁNYT, AZ ELVESZETT FEKETE GÓLYÁT!
MEGTALÁLTÁK KOPPÁNYT, AZ ELVESZETT FEKETE GÓLYÁT!

A nyomok egy Yumurcakli nevű faluba vezettek, a koordináták egy kis falu széli házikóra mutattak, ahol odaérkezésünkkor nem volt senki. Volt azonban a közelben néhány veszélyes villanyoszlop, melyek alatt gondosan átkutattuk a terepet, de nem találtunk semmit. Ezután lerajzoltuk Koppányt, elővettünk a zsebünkből egy Koppányéhoz hasonló színes gyűrűt, és tört törökséggel mindenkinek - kisiskolásoknak, a tanáraiknak, és a földeken dolgozó embereknek. - elmeséltük, hogy kik vagyunk, és hogy hogyan repült Koppány, a fekete gólya a műholdas adóval "Macaristan"-ból odáig.- mondta Tamás Enikő Anna, a Magyar Madártani Egyesület fekete gólya-védelmi programjának munkatársa.

Másfél órás kérdezősködés után már a visszainduláson törtük a fejünket, amikor a falu mellett a kis kunyhónál megjelent egy férfi. Az eddigre már begyakorolt színdarabunkat kézzel-lábbal előadtuk neki is, és még be sem fejeztük, mikor kiderült, ő emlékszik a madárra. Egy évvel ezelőtt egy elektromos távvezeték transzformátor oszlopának aljában találta meg a maradványait, meg is mutatta, hogy pontosan hol feküdt. A műholdas jeladót valószínűleg a kunyhójában őrizgette, később egy barátjának adta. Értékes holminak hihette.

Áramütés miatt pusztult el a műholdas nyomkövetővel leghosszabb ideig követett fehér gólya, Donna is. Őt hat évig követték a madarászok, majd 2005 márciusában holtan találták a Szajna torkolatvidékén. A hazai és nemzetközi kutatások már régen egyértelművé tették, hogy a nagy testű vonuló madárfajok esetében az áramütés a fő halálozási ok. A forgalmas vonulási útvonalakon az elpusztult gólyák 59%-a áramütés következtében pusztult el, és a sérült madarak 90%-a ugyancsak elektromos vezetékektől sérült.

MEGTALÁLTÁK KOPPÁNYT, AZ ELVESZETT FEKETE GÓLYÁT!

A BirdLife International partnerszervezetei, így a Magyar Madártani Egyesület is mindent elkövet azért, hogy csökkentse a madarakat ért áramütések számát. Az egyesület munkatársai az áramszolgáltatókkal karöltve évről évre több ezer úgynevezett elektromos szigetelőpapucsot helyeznek ki a villanyoszlopok kereszttartóira, és olyan jogszabály megalkotásra ösztönzik a döntéshozókat, amely kötelezné az áramszolgáltatókat az új oszlopsorok madárbiztos szigetelésére. 

További információ:
Magyar Madártani Egyesület

Tamás Enikő Anna, fekete gólya-védelmi munkatárs
Telefon: 30 / 2992 307
E-mail: et@blackstork.hu
 
A fekete gólyák jelöléséről és útjáról bővebb információt itt talál:  www.flyingover.net

értékelés