VIZSLAMENTŐ EGYESÜLET ALAKULT
Minél többen foglalkoznak az állatok szociális problémáival, annál jobb. Most épp egy vizslákat, dogokat és spánieleket istápoló szervezet jött létre, őket mutatjuk be.

A Futrinka Egyesület csapata két éve kezdte meg állatvédelmi munkáját: ekkor még a Vahur Egyesület (www.vahur.hu) kiemelt programjaként. Azóta  önállóan bejegyzett közhasznú szervezetként működik Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület néven. A szervezet nem csak keverékeket, hanem fajtakutyákat is ment. Idén végre a magyar vizslamentő tevékenységük szervezett kereteket öltött. Összeállt egy csapat, létrejött egy civil szervezet, melynek egyik alapszabályban deklarált célja és feladata a bajba jutott magyar vizslák segítése, mentése, szükség esetén gyógykezeltetése, végül - lehetőleg ivartalanítva - új, végleges gazdához juttatása.

VIZSLAMENTŐ EGYESÜLET ALAKULT
VIZSLAMENTŐ EGYESÜLET ALAKULT

Pityke már megmenekült, gondos gazdihoz került

Fajtamentés

Az egyesület a magyar (rövid és drótszőrű) vizslán kívül még két fajta hivatalos fajtamentését vállalta fel: a cocker spánielét (angol és amerikai), illetve a német dogét . A fajtamentés keretein belül céljuk nyilvántartani az elveszett, talált és gazdára váró kutyákat, illetve megoldani a bajban lévő kutyák elhelyezését, gondozásba vételét. Különös figyelmet fordítanak a gyepmesteri telepekre, menhelyekre bekerülő fajtatiszta kutyákra, illetve az idős, beteg vagy más módon problémás egyedekre.

A fajtamentést nem csak lelkes állatvédők, hanem az adott fajta kedvelői és tenyésztői is támogatják:szakértelmükkel, tapasztalataikkal segítik a kutyák megfelelő ellátását, kezelését, elhelyezését. A fajtához értő támogatók segítségével a gazdák előzetes megválogatása is hatékonyabb, így ritkábban fordul elő, hogy az állatot az új gazdája visszahozza. Hiszen az előzetes információcsere során könnyebben kiszűrhetők azok a jelentkezők, akik "csak" ingyen fajtatiszta kutyára vágynak, de életkörülményeik, habitusuk vagy a kutyás tapasztalat hiánya nem teszi őket alkalmassá az adott egyed (vagy az adott fajta) tartására.

VIZSLAMENTŐ EGYESÜLET ALAKULT
VIZSLAMENTŐ EGYESÜLET ALAKULT

Sokan úgy gondolják, hogy a fajtamentés csak az "alacsony minőségű", szaporított és jelöletlen kutyákat érinti. Valóban több a jelöletlen, ismeretlen hátterű mentett kutya, és a gondozásba kerülő ebek csak 20%-a rendelkezik egyedi azonosítóval. Ennek megfelelően kevés esetében sikerül az eredeti gazdát felkutatni. Az eredeti gazda megtalálásában sokat segítene, ha a tenyésztő nyilvántartaná az eladott kiskutyák új tulajdonosainak adatait.

Miért fontos a fajtamentés?

A bajba jutott, az adott fajtához tartozó egyedek mentése által csökkenne az elaltatásra kerülők száma. A mentésekkel ugyanis férőhely szabadítható fel a menhelyeken, így egy kutya megmentése egy másik nem feltétlenül fajtatiszta eb számára szabadít fel helyet. Bár ez csak a helyhiánnyal küzdő gyepmesteri telepek és menhelyek esetében igaz, az egyesület gondozásába kerülő állatok ingyenes "kihelyezésével"  a fajtatiszta kutyát kereső gazdajelöltek egy része eltéríthető a "szaporítók" kínálta olcsó kutyák választásától.

Az ivartalanítás általánossá tételével megakadályozható, hogy a mentett kutyáktól származó kölykök is a befogadásra váró kutyák táborát erősítsék.
Ha szeretnéd támogatni a vizslamentőket, a honlapjukon megtalálod a számlaszámukat. Ha valamelyik fajtamentő csoportjuk számára adnád támogatásod, az utaláskor a megjegyzés rovatba tüntesd fel: "vizsla", "spániel" vagy "dog"!

De máshogyan is segítheted munkájukat:

  • VIZSLAMENTŐ EGYESÜLET ALAKULT
    Ideiglenes befogadással
    - nagyon sokszor a talált kutya (vizsla, spániel vagy dog) gazdás, csak épp elvesztették egymást. A gazdi megkeresése azonban nagyon nehéz, napokat, inkább heteket igénylő munka, és szegény ebnek addig is lakni kell valahol. Ha nincs ideiglenes befogadója, akkor panzióba kell adni, ami viszont nagyon sok pénz, nem is beszélve arról, hogy a kutya számára megnyugtatóbb a családi elhelyezés.
  • Szállítással - Sokszor lenne ideiglenes vagy végleges gazdijelölt a kutyának, csak épp a távolságot kellene áthidalni valahogy...
  • Örökbefogadással - Az idős, esetleg beteg kutyák gazdihoz kerülési esélyei minimálisak! Pedig sokszor lehetné még jó pár szép évük, sok szeretetet, örömet adhatnának gazdájuknak, aki a meglévő kutyája, kutyái mellé bevállal még egy "kóborkát".
  • Plakátolással! - Az elveszett kutya és elvesztője "összetalálkozását" nagyban segítik az utcán, forgalmas helyeken kitett plakátok. Ezeket viszont sokszorosítani kell, illetve ki kell tenni. Minél több helyen jelenik meg a kép, az információ, annál nagyobb az esély. Tehát nagy segítség, ha valaki vállalja, hogy sokszorosítja a plakátokat vagy a mozgáskörzetében kiteszi azokat.

Az egyesület mottója:
"Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták." (James Harriot)

További információ:
Futrinka Utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület
www.futrinkautca.hu - info@futrinkautca.hu

értékelés