Az akváriumi higiénia tíz pontja

Gondozás

Az akváriumi higiénia alapvető szabályainak betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy uszonyos barátaink boldogan, szépen és egészségesen úszkáljanak medencéjükben.... (0 hozzászólások)

Akvárium karbantartás: vírus az akváriumban!

Gondozás

Az akváriumban és a kerti tóban élő díszhalakat szerencsére ritkán támadja meg vírusos eredetű betegség, de mivel a vírusok legtöbbször baktériumos fertőzésekkel társulnak és elhullást is okozhatnak, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb vírusos megbetegedéseket. ... (0 hozzászólások)

Akvárium karbantartás: csigák eltávolítása az akváriumból

Gondozás

Bár általában ártalmatlanok, az akváriumi csigák problémásak is lehetnek. Megzavarhatják az akváriumok természetes egyensúlyát, és fajtól függően akár meg is tizedelhetik a növényeket. Mégsem érdemes őket kiirtani. ... (3 hozzászólások)

Ezt olvassa el! - A magyar akvarisztika története

Gondozás

Ezt a könyvet minden akvaristának el kell olvasnia, mert fontos, hogy megismerjük az akvarisztika kalandos és izgalmas történetét, emellett garantáltan értékes információkat kaphassunk mind a magyar nyelven megjelent szakirodalmakból, mind pedig érdekes halfajokról, és a szobaakváriumok történetéről.... (0 hozzászólások)

Hogyan készítsünk kólásüvegből vízszűrőt az akváriumunkba?

Gondozás

Akinek vannak halai, az tudja, hogy folyamatos vízszűrés nélkül egyetlen akvárium sem működhet hosszútávon. A vízszűrőkészülék ugyanis visszatartja mindazokat a lebegőanyagokat, amelyek a vizet zavarosítják, szennyezik. Ez főleg azokra az anyagokra értendő, amelyeket a halak az anyagcseréjük során kibocsátanak magukból, illetve az elpusztult növényi részeket. Készítsünk hát egy szűrőt a halaink számára! ... (13 hozzászólások)

A kedvezőtlen környezeti feltételek hatása a halakra

Gondozás

A legfontosabb és legnehezebb az akváriumi halak tenyésztésben az optimális életkörülmények megteremtése az akváriumban található összes vízi szervezet számára. Az optimális környezeti feltétel sok tényezőn alapul: a víz gáz-és só tartalma, hőmérséklete, a növények mennyisége és fajösszetétele, világítás, a tápanyag mennyisége, minősége és típusa, a halak száma, stb.... (1 hozzászólások)

Természetes világítás az akváriumban

Gondozás

Egy akváriumban a világítás nem csak a rendszer esztétikai értékéért felelős, hanem a halak, növények és gerinctelenek általános egészségi állapotáért is.... (0 hozzászólások)

A vízben oldott oxigén meghatározása

Gondozás

Az oxigén a vízben való meghatározása azon a tényen alapul, hogyha hozzáadjuk a nátrium-hidroxidot (NaOH) és mangán-kloridot (MnCl2), akkor mangán-oxid-hidrát [Mn (OH) 2] keletkezik, amely, ha az oxigén a vízben jelen van, akkor oxidálódik és mangán-oxid-hidráttá alakul [Mn (OH) 3 ]...... (0 hozzászólások)

A víz pH értéke miatt kialakuló halbetegségek

Gondozás

A halaknál megfigyelhető, hogy ha néhány órára savas (pH 3-5) vízbe kerülnek előszörizgatottá válnak, majd lelassulnak. Csökken a szívdobogás a kopoltyú mozgása: a halak az oldalukon, vagy hasukkal felfele kezdenek úszni, a kopoltyún és a bőr felületén intenzíven alakul ki egy megalvadt nyálkás réteg, amely megmagyarázza a díszhal fakó színét, esetleg fehér foltok megjelenését annak egyes testén.... (0 hozzászólások)

Belső szervek elzsírosodása halaknál

Gondozás

A betegséget a zsírszövet fejlődése jellemzi a díszhalak belső szervein és savós hártyáján, valamint parenchyma szervek zsíros elfajulása.... (0 hozzászólások)

Bejelentkezés