A paprika nagyon sokoldalú növény. Különböző méretű és színű paprikákkal találkozhatunk a zöldségesnél, amelyek lehetnek csípősek vagy édesek. Legismertebb típusai a TVpaprika, almapaprika, cseresznyepaprika, chili, jalapeno, habanero és a kápia paprika.

Bár kezdetben dísznövényként funkcionált, a kápia paprika ma már széles körben ismert a gasztronómiában is. Ez a Közép- és Dél Amerikából származó zöldség igazi vitaminbomba, emellett pedig rengetegféle étel kiváló alapanyaga.

A paprika az idők folyamán belopta magát a magyarok szívébe is és igazi hungarikummá nőtte ki magát. Számos ételünk nélkülözhetetlen alapanyaga. Nálunk főleg Szegeden és Kalocsán termesztik. De miért érdemes beiktatni étrendünkbe?

Mi az a kápia paprika?

A kápia paprika már az inkák korában is ismert növény volt, mely Kolumbusz Kristófnak köszönhetően került be Európába. Ebben a korban mérgezőnek hitték, és elsősorban színes bogyói miatt termesztették, később azonban fűszerként, majd zöldségként is népszerűvé vált.

Az egyik legfinomabb paprikafajta, amely édes, húsos, ropogós. Bár magas cukortartalommal rendelkezik, bármilyen étrendbe beilleszthető, így a diétázóknak sem kell lemondani róla.

Miért egészséges?

Mint minden paprika, a kápia paprika is remek C-vitamin forrás. Emellett viszont számos értékes hatóanyagot tartalmaz, mint például a kalcium, foszfor, kálium, béta-karotin.

A paprika gyógynövényként betöltött szerepe sem utolsó, mivel a paprika csípősségéért felelős kapszaicin tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító hatással is bír. Nem véletlen, hogy fájdalomcsillapító krémekben is megtalálható. A népi gyógyászat főleg emésztőrendszeri panaszok esetén alkalmazza.

Fontos még megemlíteni, hogy segít a koleszterinszint csökkentésében, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést. Semlegesíti a káros szabadgyököket, így segít a rákos folyamatok kialakulásának megelőzésében is.

Hogyan fogyaszd?

Ha igazi konyhatündér vagy, akkor sokféleképpen feldolgozhatod ezt az alapanyagot. Tökéletes alapja lehet salátáknak, de sütve, grillezve vagy töltve is elkészítheted. Lecsóba pedig egyszerűen kötelező! De persze szendvics mellé is abszolút nyerő.

Ha sütve szeretnéd elkészíteni, akkor mindenképp magas hőfokon tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Amint kivetted a sütőből, légmentesen zárd le! Ha elöl hagyod, kihűlve már lehetetlen lesz lehámozni a héját. Hámozás után tedd hűtőszekrénybe, ahol napokig eláll.

Még egy fontos előnye, hogy frissességét akár hetekig megőrizni anélkül, hogy állaga megromlana vagy vitamintartalmát elveszítené.

Ha nem szívesen töltöd az idődet a konyhában, akkor a POLCZ kínálatában találhatsz olyan készételeket, amelyek kápia paprikát tartalmaznak. Ezek a finomságok mikrohullámú sütőben, de akár tűzhelyen is 2 perc alatt elkészíthetőek.

értékelés