Webkutya.hu, a kutyatáp-futár
Megismerkedtünk az egyik legnagyobb online kutyaeledel-áruház működésével. Sok tápbolt van a piacon, de a Webkutya más, hiszen csak prémiumban utazik.
A Webkutyával először egy Google hirdetésben találkoztunk - mint internetes webshop, amely kutyaeledelt árul, és szállít házhoz. Webcica.hu is van - ez rögtön kiderült - de ez a cím is a Webkutyára vezet. A webáruházban két különlegesség vonta magára figyelmünket: az egyik a kiforrott szolgáltatásra utaló, átlátható szerkezet, amely kényelmes vásárlást ígér, a másik pedig a minőségi (prémium) eledelek gazdag kínálata.
 
Kezdjük a kényelemmel!

Bár Magyarországon az internetes vásárlást leggyakrabban a diszkont árakkal azonosítják (hiszen ha a kereskedőnek nem kell bolthelyiséget fenntartania, olcsóbban árulhat), az Egyesült Államok online társadalma inkább a kényelmet keresi a futárszolgálattal működő webáruházakban. Az ember nyugodt körülmények között kiválasztja a megfelelő kutyatápot, majd házhoz rendeli az esetleg 15 kilós csomagot. Mindezt akár az ebédszünetében, vagy éjszaka is megteheti, és hamarosan - a megbeszélt időpontban - csenget a futár. Bárhová elviszi a rendelést az ország egész területén, így a gazdi megúszhatja a cipekedést. A legnépszerűbb termékekből állandóan van raktáron, ezért a szállítás néha másnapra is kérhető. Ez kényelmes!

Webkutya.hu, a kutyatáp-futár
Webkutya.hu, a kutyatáp-futár
Webkutya.hu, a kutyatáp-futár

Prémium tápok, azokból is sokféle

A kényelemnek persze ára van - gondolhatnánk - ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a Webkutya árai általában még így is a bolti ár alatt vannak 7-8%-kal. Diszkontnak persze nem neveznénk, de elsősorban azért nem, mert egy diszkont a legegyszerűbb termékek szűk skáláját tartja, míg a Webkutya kifejezetten a prémium tápokra, azokból is gazdag választékra specializálódott. Nem árt tudni, hogy a prémium tápokból általában kisebb mennyiséget eszik a kutya, mint a kommerszekből, így a napi etetési költségben nem lehet nagy különbség.

Felszerelés is kapható

A webshopban nem csak eledelek, hanem kutya- és macskafelszerelés, kiegészítő kellékek is kaphatók, a szőrápolás eszközeitől egészen a lakásajtóba illeszthető cicabejáratig. A hangsúly azonban a tápokon van: kevés helyen szerezhető ugyanis be ilyen sokféle prémium állateleség egyszerre, így ritkán adtatik meg a gazdiknak a válogatás lehetősége. A Webkutya körülbelül 800 féle terméket kínál, és ez a mennyiség nagyjából le is fedi a prémium kategóriát. Egy webshopban persze akár 3000 termék is lehetne, de felmerül a kérdés: vajon van-e 3000 minőségi árucikk a piacon?

Az ország legeldugottabb helyeire is szállít

A futárszolgálatot a GLS látja el. A Webkutya 15 ezer forint feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítást ígér, 10-15 ezer forint között bruttó 490, 5-10 ezer forint között 990, 5 ezer forint alatt 1500 forint a kiszállítás díja. Ha valaki már kiszámolta, hogy kutyája vagy macskája milyen értékben fogyaszt egy hónapban, akkor könnyen belátja, hogy havi egyszeri rendelés esetén a kiszállítás valószínűleg ingyenes lenne.

Webkutya.hu, a kutyatáp-futár
 
Webkutya.hu, a kutyatáp-futár
Webkutya.hu, a kutyatáp-futár

Miért jó a prémium?

Ezzel a kérdéssel a háziállat.hu állatorvosai már rengeteget foglalkoztak, és abban mindannyian egyet értenek, hogy a prémium tápok ár-értékarányosak. Ez azt jelenti, hogy a drágább táp szinte mindig jobb minőséget takar, és a minőség pedig konkrét hatással van a kedvencekre. Persze nem mindig adatik meg gazdinak, hogy dönthessen az eleség milyenségéről, hiszen sok esetben a kutyák és macskák - emésztési sajátosságok, allergiák, betegségek, kóros elhízás folytán - csak egy bizonyos tápot fogyaszthatnak. Sok prémium eledel gyártója készít speciális tápokat az ilyen esetekre, az pedig már korábban elterjedt, hogy az egyes fajták a számukra leginkább megfelelő fajtatápot fogyaszthatják. Erre példa a Basset hund (Colombo kutyája) számára kifejlesztett eledel: a hosszú testű, rövid lábú kutya akár 35 kg is lehet felnőtt korára, s ezt a súlyt nehezen bírják izületei. A számára fejlesztett fajtatápot olyan kiegészítőkkel dúsítják, amelyek táplálják, karban tartják az izületeket. Ha az izületi bántalmakra hajlamos kutya nem kapja meg a szükséges tápanyagokat (mert például egyoldalúan táplálja gazdája), akkor már fiatalon ellustul, másfél éves kora után főleg csak feküdni fog.

Nem csak hús

A prémium tápok fehérjetartalma általában 15-40% közötti, a fennmaradó részt főként gabonakészítmények, szénhidrátok és táplálék-kiegészítők adják. Az összetevők arányát és minőségét tudományos alapon határozzák meg. Nem elegendő tehát, ha a gazdi tisztában van a ténnyel, miszerint a kutya és macska is ragadozó állat, és ennek megfelelően kizárólag hússal táplálja kedvenceit. Ugyanakkor természetesen az sem szerencsés, ha a nem teljes értékű - de például a tömegükhöz képest olcsó - tápokkal hobbiállatainkat nem az optimális, hanem a még épp elviselhető táplálékon tartjuk. Miért tennénk ilyet a szeretteinkkel?

A leggyakoribb hibák

A kutya- és macskagazdik gyakran vétenek hibát az etetéskor, s a hibák döntő többségét épp a túlzott szeretet idézi elő. Előfordul, hogy a kedvenc kizárólag szín húst kap, és ettől hiánytünetei lesznek. Hiszen a kizárólag húsevő állatok a természetben nem csak húst, hanem belsőségeket, csontokat is fogyasztanak. Egy másik hiba a szinte húsmentes, rossz minőségű (de legalább olcsó) tápok bőséges etetése. Pedig hiába eszik sokat egy eledelből a jószág, ha az ételből hiányzanak a szükséges összetevők. De akár a prémium tápokkal is lehet hibázni, ha a gazdi nem tartja be az adagolási útmutatót. Semmi értelme a tudományosan meghatározott összetételnek, ha adagoláskor a gazdi a prémium tápra még ráborít egy doboz tejfölt, vagy más maradékot...

Nem mindig drága

Magyarországon az állatukat prémium táppal etetők aránya 15% körül van, míg Németországban ez az arány 80%. Feltételezhetnénk, hogy a németek gazdagabbak, így több pénzt költenek hobbiállataikra, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a német takarékos fogyasztó, szeret nagy tételben, kedvező áron vásárolni. És itt a prémium tápok árban versenyre kelhetnek a kommersz eledelekkel. Hiszen ha valaki megveszi a nagy kiszerelésű prémiumot, például egy 15 kilós zsák formájában, és azt az előírások szerint adagolja, az valószínűleg jobban jár, mintha minden nap elhozna a bevásárlóközpontból egy olcsó konzervet. És persze a házikedvenc is jobban jár, hiszen prémiumot kap.

értékelés