TELTHÁZAS VOLT A VIZSLATÚRA
A januári, első Vizslatúra hatalmas sikere és népszerűsége alapján a második kirándulásra 129 kutya (a hozzá tartozó gazdikkal és állatbarátokkal) érkezett.

A januári, első Vizslatúra hatalmas sikere és népszerűsége alapján a második kirándulásra 129 kutya (a hozzá tartozó gazdikkal és állatbarátokkal) érkezett. Volt olyan négylábú, akit négyen kísértek el a családból. Volt olyan kétlábú, aki másik két kutyával érkezett.

TELTHÁZAS VOLT A VIZSLATÚRA

Kisorosziban nemcsak hogy ennyi vizslát, de sem ennyi kutyát, sem ennyi embert nem láttak még egyszerre vasárnap. A falu délután kettőre egységes barna színbe öltözött...

"Kedves Vizslatúra-szervezők és résztvevők! Szeretnénk gratulálni a jól sikerült túrához. Külön elismerés jár azoknak, akik hazánkban mostanság nem azon nyavalyognak, hogy széthullanak az emberi kapcsolatok, hanem felvállalják, hogy kutyás közösségeket építenek." - Az első túrát követő napokban számos ehhez hasonló e-mail érkezett a szervezők virtuális postaládájába. A beérkezett visszajelzések egyértelműen igazolták, mekkora öröm volt a résztvevőknek a sok vizsla között lenni s látni önfeledten játszani, szaladgálni a saját kutyájukat. A mai napig folyamatosan érkeznek e-mailek olyan gazdiktól is, akik az első két kirándulásról lemaradtak, de hallottak a túráról és a következőre mindenképpen szeretnének elmenni.

TELTHÁZAS VOLT A VIZSLATÚRA

Hogy is kezdődött mindez?

A túra alapítói - Tollár Mónika, Szabó Trixi és Deák Erika, maguk is vizslatulajdonosok - közös kirándulásra hívták a vizslákat gazdájukkal együtt. Nem titkolt céljuk, hogy a közös séták során ne csak négylábú kedvenceinket fárasszák le alaposan, de a gazdik is új embereket, barátokat ismerhessenek meg. Szeretnék továbbá, ha minél több és eltérő életkorú vizsla találkozhatna rendszeresen egymással. Reményeik szerint pár hónap alatt összetartó vizslás közösség alakul majd belőlük, ahol azt is tudni fogják, kik azok a gazdik, akik délutánonként szívesen sétáltatnának együtt kutyát.

Hol lehetett hallani, olvasni minderről?

A civil alapötletből indult kezdeményezés hatalmas érdeklődést keltett a vizslatulajdonosok körében, mely kizárólag az Interneten került meghirdetésre, népszerűsítésre. Az eredetileg kis csapat pár hónap alatt a tízszeresére nőtt: a gazdik egymásnak adták tovább a hírt.
Elkészült a túra hivatalos honlapja is, a www.vizslatura.hu oldal, mely az aktuális programon kívül számos hasznos, értékes információt tartalmaz - nem csak vizslásoknak!

TELTHÁZAS VOLT A VIZSLATÚRA

Milyen volt az első találkozó?

A nagy napon a rendezvény szervezői szeretettel vártak mindenkit, akinek törzskönyvezett vagy törzskönyv nélküli, vásárolt vagy talált, saját vagy kölcsön, kertbenlakó vagy ágybanalvó, fajtatiszta vagy keverék, szuperokos vagy félénk, nádszálvékony vagy kövérke, fiatal vagy idős vizslája van és szívesen sétált többedmagával a Kamaraerdőben. Minden kutyát egyforma szeretettel fogadtak - senkinek sem kellett szégyenkeznie, magyarázkodnia vagy rosszul éreznie magát. Mindegyik állat póráz nélkül, szabadon rohangált - verekedést mégsem lehetett látni!

Az első túrán 85 kutya, a hozzá tartozó gazdikkal és állatbarátokkal vett részt.
A kirándulásra lehetett vinni enni- és innivalót, jutalomfalatokat, fényképezőgépet, labdát, frizbit - szóval mindent, amitől emlékezetesebbé válhatott a délután.

TELTHÁZAS VOLT A VIZSLATÚRA

A regisztráció során minden résztvevő névtáblát és névre szóló emléklapot, valamint a helyszínen főzött teát kapott. A három legfiatalabb, a három legidősebb és a három legmesszebbről érkezett vizslát és gazdáját egy-egy ajándékcsomaggal is meglepték. A közönség-kedvencek természetesen a 3 hónapos rövidszőrű és drótszőrű kiskutyák voltak, akiket kézről-kézre adtak, simogattak, kényeztettek. Külön öröm volt, hogy két vakvezető vizsla is a rendezvény vendége lehetett.

Az erdei úton a séta közben nemcsak a négylábúak, de a kétlábúak is barátkoztak egymással: a túra eleje és vége szinte összeért. Számtalan kutyás kérdés merült fel a résztvevők között - de senki számára nem volt kérdés, miért jó vizslát tartani...!
Az első találkozó képeit, valamint a gazdikról és vizsláikról készített portréfotókat hivatásos fotóművész készítette.
 
Milyen volt a második találkozó?

A túra szellemiségéhez híven a szervezők márciusban is szeretettel vártak minden vizslát és gazdit - ezúttal Kisorosziba, a Szentendrei-sziget északi csúcsának csendes, erdős, vízparti tájára. A helyszínválasztás alapja volt, hogy a falu vezetése és lakosai nemcsak örömmel fogadták, de maximálisan támogatták is a szervezésben a Vizslatúra csapatát. Sőt! A Kisorosziban megjelent 129 vizsla és közel 300 ember 60%-a már az első túrán is részt vett.
A regisztráció során a gazdik névtáblát, a kutyák pedig egy csomag tápot és egy üveg ásványvizet kaptak, hogy elfeledjék az utazás izgalmát, kellemetlenségeit.

TELTHÁZAS VOLT A VIZSLATÚRA

A januári túra két vendége, Szabó Ádám és Dávid kutyáikkal ez alkalommal "A világ egy vakvezető vizsla szemével"  címmel tartott előadást, illetve válaszolt a gazdik kérdéseire. Szakmai kérdezz-felelek ügyeletet Füzesi Zsuzsa vizslatenyésztő tartott a rendezvény teljes ideje alatt, akit leginkább általános vizslás és tenyésztői kérdésekkel kerestek meg a résztvevők.

A nagy létszámnak köszönhetően a túrák két (egy rövidebb és egy hosszabb) turnusban indultak. A kirándulás legszebb, legemlékezetesebb momentumai minden bizonnyal azok a percek voltak, amikor a vizslák felfedezték maguknak a Dunát: a ragyogó délutáni napsütésben vagy 30 boldog kutya rohant be egyszerre a vízbe úszni! A látvány akár a normandiai partraszállás" Szaladgáltak a vizslák, repültek a vízcseppek, kattogtak a fényképezőgépek, nevettek a gazdik"! Pár órára csupa mosollyá, örömmé változott a vízpart.
A 129 kutya 90%-a póráz nélkül, szabadon rohangált - komolyabb verekedést ezúttal sem lehetett látni! A közönség-kedvencek természetesen ismét az újoncok, a 3 hónapos kiskutyák voltak - akik azonban már nem ugyanazok a kisvizslák voltak, mint a januári csöppségek...

TELTHÁZAS VOLT A VIZSLATÚRA

A túra szervezői  - 20 önkéntessel bővített stábjukkal - természetesen most is meglepték egy-egy ajándékcsomaggal a három legfiatalabb, a három legidősebb és a három legmesszebbről érkezett vizslát és gazdáját. Sőt! Kisorosziban még a legfiatalabb vizslagazdik is kaptak meglepetést!
A találkozó képeiről, valamint a gazdikról és vizsláikról készített portréfotókról ismét hivatásos fotóművész gondoskodott.

A következő túra tervezése és szervezése már folyamatban van!

értékelés