1896. Halbetegségek: hasvízkór (aszcitesz)
Hasvízkór vagy pikkelyborzolódás az akváriumi díszhalak széles körben elterjedt betegsége. Úgy tartják, hogy e betegség okozói az Aegomonas punctata és a Pseudomonas fluorescens baktériumok.
Hasvízkór vagy pikkelyborzolódás az akváriumi díszhalak széles körben elterjedt betegsége. Úgy tartják, hogy e betegség okozói az Aegomonas punctata és a Pseudomonas fluorescens baktériumok.
Limfocitózis vagy sejt-hypertrophia – az akváriumi, édesvízi és tengeri, valamint más halak fertőző betegsége. A betegséget az jellemzi, hogy szürke színű csomók vagy lapos kinövések alakulnak ki a hal uszonyain, valamint annak bőrfelületén.
Ihtiosporidioz (Ichthyophonus) - az akváriumi halak egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb mycosis betegsége. Megfertőződnek a tavi, édesvízi és tengeri halak is.
Dermatomikózis, avagy az akváriumi és egyéb édesvízi hal mikózisos (gombás) betegsége. Ez a betegség másodlagos, a más betegség által vagy rossz körülmények között tartott legyengült halaknál fordul elő.
Az akváriumban, gyakran megfigyelhető a halikra pusztulása a Saprolegnia és Achlya nemzetségű penészgomba rátelepülésének eredményeként. Az ikrán fehér fonalak tűnnek fel, az ikra felszínétől merőlegesen távolodva. Ez a gombák gombafonalai (hifák). A penészgomba hifái először a megtermékenyítetlen, tápanyagban szegény, gyenge ikrára telepszenek rá. Aztán a gomba áttelepszik a megtermékenyített ikrákra is, miután elnyelte tőlük az oxigént és elpusztítja azokat.
Nagyon korai a kölyköt már 6 hetes korában elszakítani az anyjától, mert egészséges szocializációja és fejlődése érdekében legalább 8 hetes koráig mellette kellene maradnia! A kutyák helyes táplálásáról, mint ahogy az emberekéről is, szakembercsoportok vitáznak és e téren is számtalan nézet uralkodik. Ezek részletes ismertetése itt túl messzire vezetne, ezért most maradjunk annyiban, hogy két út közül választhat: 1. Kiváló minőségű (és ennek megfelelő árú) kölyökkutyatápot etet. 2. Természetes, nyers táplálék, amely (lehetőleg biopiacon vásárolt) baromfi-, marha-, borjú- vagy juhhúsból és belsőségekből (szív, máj, zuza), tojásból, nyers csontból (pl. darált csirkenyak), zöldségfélékből (pl. sárgarépa, brokkoli, zellergumó), esszenciális zsírsavakból (pl. halolaj kapszula, lenmagolaj), lucerna (porított, vagy tabletta-formában) áll. "Desszertként" húsos csontot (pl. borjúlábszárat), olajos magvakat (pl. napraforgó- vagy tökmag) és gyümölcsöt kaphat. Mindkét esetben elengedhetetlen, hogy a tenyésztőnél kapott eddigi táplálékáról az átállás fokozatosan történjék! Sok kutya nem tudja a laktózt megemészteni, így a tej itatását inkább elhagynám. Probiotikus joghurtot viszont adhat neki. Ami a bundája ápolását illeti, a fürösztés helyett inkább alapos átkefélését javaslom.
A vakarózásnak több oka is lehet (parazitózis, gombásság, vitaminhiány stb.). Ezek mindegyike gyakori, elkülönítésük viszont nem könnyú. Éppen ezért mindenképpen célszerű lenne megmutatni állatorvosnak a patkányt, hogy a megfelelő szerrel tudják kezelni.
A két szuka ivartalanítását javaslom, egyrészt azért, mert ha tüzelnek, kiszökhetnek és más kan is befedezheti őket, nem csak a saját kan. Tehát a saját kan herélésével nem biztos, hogy 100%-ra megoldódna a probléma. Másrészt nem kell feltétlenül ellenie egy szukának az élete során. Nincs szükségünk olyan keverék kiskutyákra, akik sorsa bizonytalan és lehet, hogy egy menhelyen végzik. Ha a foxit szeretné pároztatni, akkor csak az elzárás lehetséges és az ellés után még a következő tüzelés előtt, azt is ivartalanítani kell. A kannak egyébként nem fog megváltozni a viselkedése a herélés után, de úgy érzem ez nem lesz megoldás.
Pontos címet sajnos nem tudok mondani, de internet segítségével (pl. www.haziallat.hu :)) pillanatok alatt találhatók olyan kisállat-specialista üzletek, ahol kaphatók melegítőkövek, alommelegítők, kis teljesítményű infralámpák, stb.
Most lehetőleg az lenne a legjobb, ha nem nyúlna a tetőhöz, nem kellene megbolygatni a petéket! A petéknek természtesen nem kell víz, tehát most már csak idő kell a kiscsigák megszületéséig!