A Húsvét elmúlik, a nyuszi megmarad. Aki komolyan gondolja, hogy ettől fogva felelős nyuszitartó lesz, az jól teszi, ha utánanéz a nyuszi igényeinek.

A húsvét elmúlik, a nyuszi megmarad. Aki komolyan gondolja, hogy ezentúl felelős nyuszitartó lesz, az jól teszi, ha utánanéz a nyuszi igényeinek, hogy tapsifülese boldog és egészséges életet élhessen. Írtunk már a nyuszikról, érdemes azokat is elolvasni, de addig is itt egy rövid összefoglaló, hogy mi kell a nyuszinak:

ket-husveti-nyuszi

  • Mindenek előtt egy megfelelő hely kialakítása, ami törpenyuszinként minimum 100x50 cm alapterületű ketrec vagy elkerített rész.
  • A nyuszi helyét ne érje tűző nap és ne legyen huzatban!
  • Alomként pormentes faforgácsot, fapelletet, vagy fürdőszobaszőnyeget használhatunk. A nyuszi által kiválasztott "WC-sarokba" a forgács alá is tegyünk fapelletet.
  • Friss víz mindig álljon rendelkezésére, lehetőleg golyós itatóban (ezt könnyebb is kezelni). Az etetésre nagy gondot fordítsunk.
  • A különböző tenyésztők, különböző módon etetik nyulaikat. Mivel egy állatkereskedésben vásárolt nyusziról nem tudni, hogy mit evett korábban, ezért azt ajánljuk, hogy a megvásárlás után csak megfelelő nyúltápot, szénát és vizet kapjon a kisállat. Ha már megszokta új helyét, a gazdikat és minden rendben van vele, csak akkor tanácsos az újabb csemegékhez szoktatni pl. sárgarépához és almához. Nem tanácsos káposztaféléket, salátát adni a nyusziknak.
  • A nyuszik oltásával kapcsolatban a gazdik kérjék az állatorvos tanácsát.

Fontos!

Mivel élő állatkákról van szó, így nekik is szükségük van pihenésre. Az ünnepi játszadozás és simogatás közben hagyjunk nekik időt a kikapcsolódásra, főleg ha kölyöknyuszink van. A húsvéti ünnepek elmúltával is gondoskodást és törődést igényelnek.

értékelés