A kolibrik esőben is repülnek?

Díszmadarak

Azt gondolhatnánk, hogy a kolibriknek nehézséget okoz az eső, hiszen a pár grammos madarakat vízzel teli luftballon gyanánt éri egy esőcsepp. Amerikai biológusok azonban ennek ellenkezőjét állapították meg - a parányi madarak még zuhogó esőben is képesek a virágok előtt lebegve nektárt szívogatni.... (0 hozzászólások)

Miért olyan változatosak a madarak?

Díszmadarak

A kutatók rájöttek, miért tér el olyan nagyon a madarak éneke és színezete - még akkor is, ha egy területen élnek.... (0 hozzászólások)

Elindult a „KERE-CHANNEL”: Bekameráztak egy kerecsensólyom-fészket

Díszmadarak

Új valóságshow indul Magyarországon, ám ezúttal nem emberi „celebjelöltek” a szereplők, hanem egy pár fokozottan védett kerecsensólyom. A tét azonban itt sem kicsi, a szülők feladata azonban ez esetben valószínűleg sokkal nehezebb, mint egy megszokott valóságshow szereplőinek: öt tojás kiköltése, és a kikelt fiókák sikeres felnevelése, valamint felkészítése az önálló életre. Ráadásul nekik eközben még a napi betevőről is maguknak kell gondoskodniuk – az egész család számára.... (0 hozzászólások)

Elindult a Tavaszi madárles

Díszmadarak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International 2006-ban indította útjára Tavaszi madárles (Spring Alive) elnevezésű játékos madármegfigyelő programját.... (0 hozzászólások)

Megtalálták a legmagasabb pingvint

Díszmadarak

Új-Zéland adott otthont a világ legnagyobb pingvinének, amelynek magassága elérte az 1,3 métert.... (0 hozzászólások)

Védett marad az év madara

Díszmadarak

A vadászati és vadgazdálkodási szervezeteket is bevonó, többoldalú megállapodás alapján továbbra is védett faj marad az egerészölyv, a barna rétihéja, a héja, a holló, a vadgerle, a fenyőrigó, a fürj és a nyuszt, valamint természetvédelmi oltalom alá kerül a menyét.... (0 hozzászólások)

Elkészült a 2012. évi téli sasleltár

Díszmadarak

A 241 felmérő mintegy 11.500 négyzetkilométert járt be, lefedve a legjelentősebb sastelelőhelyeket, így az állomány nagy részét sikerült számba venni. Az országban 530 rétisast, 230 parlagi sast, 7 szirti sast és 6 fekete sast regisztráltak a résztvevők. ... (0 hozzászólások)

Egerészölyv - Az év madara 2012

Díszmadarak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2011-es, internetes szavazásán a lakosság az egerészölyvet választotta az idei év madarának, a civil szervezet ezért 2012-ben ennek a ragadozómadárnak a védelmével foglalkozik kiemelten.... (0 hozzászólások)

Több ezer réce és sirály a Tatai Vadlúd Sokadalom helyszínén

Díszmadarak

A Tatai Vadlúd Sokadalom az elmúlt években tapasztalt érdeklődés mellett zajlott november 25-26-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében. Az országos természetvédelmi fesztiválra a nap folyamán közel 12 ezer ember látogatott el.... (0 hozzászólások)

Rózsásfejű törpepapagáj, a példamutató szerelemmadár

Díszmadarak

Az Afrikából származó, kellemes külsejű madárka hazájában egyáltalán nem nevezhető ritkának. Az egész földön ismerik és kedvelik ezeket a kistermetű, szép küllemű és érdekes madarakat. ... (0 hozzászólások)

Bejelentkezés