Emu (Dromaius novaehollandiae)
Az emu nagy madár, de repülni nem tud. Erőteljes lábaival igen gyorsan tud szaladni, akár közel 50 kilométert is megtehet óránként. Az 52 napig tartó költés és az utódok felnevelése a kakas feladata.

Az emu Ausztráliában honos. Ezek a madarak Ausztrália egész területén megtalálhatóak, kivéve a sivatagos területeket. A síkságokon és a nyílt, erdős területeken élnek. Fészkük általában egy földbe vájt lyuk.

Szárnya van, de nem repül


Az emu megjelenése, életmódja


Az emu a világ második legnagyobb madara, ám csupán kezdetleges szárnyakkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy azok nincsenek kifejlődve, ezért nem tud repülni. Magassága elérheti a 180 cm-t, a tojók súlya pedig akár a 60 kg-ot is. Barnás tollazattal rendelkezik, a feje és a nyaka felső része fekete, míg a nyaka oldalsó fele kékes, a szemei pedig pirosak. A fiatal madarakon barna és fehér csíkok vannak. Jóllehet ezek a madarak nem tudnak repülni, de 7 km/h sebességgel tudnak járni. Ezzel ellentétben az emberek csak maximum 5 km/h sebességgel tudnak járni. Az emuk erős lábai három ujjban végződnek. Képesek akár 2,7 méteres lépéseket is megtenni. Futás közben a sebességük elérheti a 48 km/h sebességet is. Pihenés közben az emuk ledőlnek és hűsölnek, szárnyaikat széttárva. Mindenevők: elsősorban növényeket, füvet, gyümölcsöket esznek, de elfogyasztják az útjába akadó rovarokat is.


Az emu szaporodása


A tojók jellegzetes, dobolásra hasonlító hanggal hívják fel magukra a kakasok figyelmét. A tojó 5-25 darab, sötétzöld színű tojást tojik. Kb 52 napig tart a költés, ez - és az emu csibék felnevelése is - a kakas feladata. A költés után a kakas a kicsikkel van még öt-nyolc hónapig.

hozzászólások
értékelés