- -
Miért rózsaszínűek a flamingók?
A flamingó nagy gázlómadár, tollazata a halvány rózsaszíntől a bíborvörösig terjedhet. Ezek a madarak kolóniákban élnek, a szülők közösen építenek fészket, és nevelik fel a fiókát. Párzás előtti rituális mozdulatokat végeznek, ilyenkor akár több száz flamingó mozog együttesen. Szárnyra kelésük fantasztikus látvány.

A flamingó szó a spanyol flamengo szóból származik, mely a flamenco szó korábbi alakja. Ezek a szavak a latin flamma szóból származnak, amely lángot jelent.


A flamingó tollazata


A különböző flamingófajták tollazatának színe a halványrózsaszíntől egészen a bíborszínig vagy az élénkpiros színig terjedhet. A karibi flamingó halvány bíborszínű vagy élénkpiros színű tollazattal büszkélkedhet, a chilei flamingónak pedig halványrózsaszín tolla van. Az alfa- és béta-karotinban gazdag étrendnek köszönhető a tollak rózsaszín, pirosas árnyalata. A flamingó kék-zöld (Spirulina alga) és piros algával, kovamoszattal, apró bogarak lárváival és apróbb rákfélékkel, puhatestű állatokkal és apró halakkal táplálkozik. A flamingófiókák szürke vagy fehér tollazattal születnek, de egy vagy két-három éven belül a színük rózsaszínűvé változik át.

Flamingó
A rózsás flamingó elérheti a 91-127 cm testhosszúságot


A flamingó élőhelye


Ezen madarak sós- és édesvízi élőhelyeken is megtalálhatóak: ilyenek a lagúnák, (árapályos) folyótorkolatok, gyertyafás mocsarak, iszapos lapályok, sekélyvizű partmenti vagy szárazföldi dagály által létrehozott tavak, apály szint fölötti homokos szigetek. A flamingók megtalálhatók több kontinens meleg, lapos, vizes területein. Élőhelyei közé tartoznak az Afrikában, Ázsiában, Észak-Amerikában, Közép-Amerikában, Dél-Amerikában és Európában lévő folyótorkolatok és sós vagy alkalikus tavak. Például a karibi flamingó Dél-Amerika északi részén, a mexikói Yucatan nevű félszigeten és a Karib-szigeteken is honos. A flamingó mérete fajtánként különbözik, a rózsás flamingó elérheti a 91-127 cm testhosszúságot, a szárnyfesztávolsága kb 152 cm, míg az átlagos testsúlya kb 3 kg. A flamingónak hosszú, hajlékony nyaka, vékony lábai vannak, és csőrének hegye fekete színű. Idősebb korában a csőre lefelé irányul. A flamingóknak kifinomult hallásuk van, és sokszor kiáltanak, ez náluk egyfajta kommunikációs forma. Jó úszók, könnyedén úsznak a víz felszínén. A flamingókat úszóhártyás lábujjaik segítik az úszásban, és abban, hogy meg tudjanak állni a puha sárban.

Flamingó
Ezek a madarak könnyűszerrel hosszú távokat tudnak megtenni

 

A flamingó életmódja


A flamingók egyedi táplálkozási szokásaikról is ismertek. A sarat és vizet hosszú lábaikkal, úszóhártyás lábfejükkel kavarják fel. Ezután fejüket úgy fordítják, hogy csőrük a víz alá kerüljön, ezáltal sikerül nekik a sarat és vizet egyaránt felszívni. Aztán ide-oda rázzák a fejüket, eltávolítják a felesleges sarat és vizet, kiszűrik a planktonokat, apró halakat és lárvákat. A flamingók társas madarak, nagy csoportokban érzik jól magukat, amelyeket kolóniáknak neveznek. A nagyszámú kolónia biztonságot nyújt a ragadozók ellen, főként amikor fejüket víz alá dugva táplálkoznak.


A flamingó szaporodása


A fészekrakás is a többi flamingóval együttesen történik, mivel a fiókák nevelése közösségi tevékenység. A hím és a tojók egyaránt részt vesznek a fiókák felnevelésében. Mindkét szülő sarat halmoz fel, hogy felépítse a fészket, amelyben a tojó egy tojást rak le. Körülbelül 30 napi költés után a tojásból kikel a fióka. A szülők felöklendezik az ételt, ezt adják a fiókának, és mindkét szülő tejszerű folyadékot választ ki, amely megfelelő tápértékű étrendet biztosít a fióka számára.

Ezt addig csinálják, amíg a fióka csőre teljesen ki nem fejlődik, és képes nem lesz az étel megszerzésére. A flamingók híresek a párzás előtti, közbeni és utáni viselkedésükről. Több száz, egy kolóniához tartozó flamingót lehet látni ilyenkor, amint egyszerre végeznek különféle rituális mozdulatokat, hogy a párzás egy időben történjen. Ilyenkor gyakran lehet látni szárnnyal történő szalutálást és tollászkodást. Ez utóbbit egyébként minden nap végzik, ez sok időt igénybe vehet. A tollászkodás célja az, hogy a csőrük segítségével a farkuk tövében lévő mirigyből zsíradékot kenjenek szét a tollaikra, ezáltal vízhatlanná téve őket.


Az élőhely megváltozása


Lélegzetállító látvány a flamingócsapat szárnyra kelése. A repülést a vízen történő nekifutással vezetik be, repülés közben majdnem állandóan csattogtatják a szárnyukat. Manapság a flamingó vándorlási viselkedésformájában változás figyelhető meg a környezetváltozás és a globális felmelegedés miatt. Ezek a madarak könnyűszerrel hosszú távokat tudnak megtenni, egyetlen éjszaka alatt több mint 480 km-t tudnak repülni.

A flamingók komoly veszélyben vannak élőhelyük elpusztítása miatt. Az élőhely lerombolása, a víz minőségében és sótartalmában fellépő változások mind nagy hatással vannak a madarakra.

értékelés