Tudnivalók a struccról (Struthio camelus)
A struccok hosszú lábakon álló idomtalan testű, repülni nem tudó madarak, ám mindemellett sok biológust, illetve utazót meghódítottak. Az 1735-ben megjelent Systema Naturae című művében, Carl Linné részletes leírást készített róluk.

Futósebességük elérheti a 30-45 km/órát, ellensúlyozva ezáltal röpképtelenségüket. A strucc a föld leggyorsabb két lábon járó élőlénye.

strucc-laba

A strucc megjelenése

  • Hossza: 2 méter
  • Testtömege: 100-150 kilogramm között mozog (a hímek súlyosabbak, mint a nőstény madarak)
  • Hatalmas szemeinek átmérője mintegy 5 centiméter
  • Apró fején csőr található
  • Nyaka hosszú és hajlékony
  • Teste kerek vagy tojás alakú
  • Testének tollazata barnás színű
  • Szárnytollai ugyancsak barnásak
  • Szárnyfesztávolsága: mintegy 1,80 m
  • Farokkal is rendelkezik
  • Lábai nagyon hosszúak, erősek és két ujjúak, körmei egyenként 10 cm hosszúak

 

strucc-toljo

A strucc elterjedése

Afrika és Dél-Ausztrália füves szavannáiban és sivatagos vidékein.

 

A strucc kereskedelmi célja

A struccokat húsuk, bőrük és tolluk miatt tenyésztik világszerte. Tollait már a XIX. században igen nagy előszeretettel használták különféle díszítésekhez, napjainkban pedig tollboákat, legyezőket, illetve portörlőket készítenek belőlük. Táplálás-testsúlygyarapodási arányuk a legjobb, immunrendszerük pedig az állatok közül a legfejlettebb. Éppen ezért tenyésztésük sokak számára remek bevételi forrás.

legyezo-strucctollbol

A strucc viselkedése

A struccok különböző méretű csoportokban élnek, olykor 5-40 madárból álló szaporodási csoportokat alkotnak, melyet a domináns, vagyis az alfahím vezet. Ugyanakkor egy alfanőstény is van a strucc csapatban. Az alfa hím általában az alfanősténnyel párosodik, de nem kizárt, hogy a csoport többi nősténymadarával is párosodjon. A téli időszakokban egyedül, vagy párban élnek. Ha repülésnél nem is, de a futás alatt szükséges egyensúly megtartására igen nagy hasznát veszi a szárnyainak. Ugyanakkor az udvarlás és a dominancia kinyilvánítására is használja; ilyenkor szétnyitja őket, fejét magasan tartja, farktollai óriáskerekét pedig széttárja. Az ellenkező magatartás, vagyis ha feje, szárnyai és farka lelapulnak, az az alárendeltség jele.

strucc-portre

A struccra veszélyt jelentő ragadozók

A leopárdok, oroszlánok és hiénák a nagy madarakra vadászó ragadozók közé tartoznak. Csupán futósebessége az, ami túlélését biztosítja. A strucc a leggyorsabb kétlábú állat a világon, és sok ragadozó elől képes elmenekülni. Erőnléte egyszerűen elképesztő; 30 percen keresztül is képes fenntartani az 50 kilométer óránkénti sebességet. Meneküléskor 70 km/óra végsebességet is elér. Egy másik védelmi taktikája az álcázás. Amikor a fejét a földre lapítja, a strucc szinte teljes mértékben láthatatlanná válhat, mintha csak egy részét képezné a tájnak. Az élőhelye környékén felbukkanó meleg gőzpára szintén segíti ebben az illúziókeltésben. A struccok nem dugják homokba fejüket, bár saját, illetve környezetük színe igencsak hasonló, ezáltal pedig nagyon is úgy tűnhet. Amikor sarokba állítják őket, erős lábaikkal védekeznek; egy erőteljes, jól irányított rúgással, egy oroszlánt is képesek megölni.

ket-strucc

A strucc táplálkozása

A strucc elsősorban növényevő. Füvekkel, magvakkal, rovarokkal és gerincesekkel táplálkozik. A táplálékot a torka felett található begyben egészen addig gyűjtögeti, amíg elég jelentős mennyiség összegyűl ahhoz, hogy hosszú nyakán keresztül a gyomrába csúsztassa.

strucc-teli-beggyel

A strucc megeszik bármit, amit a környezetében megtalál. Gyomra olyan dolgokat is megemészt, melyeket más állatok gyomra nem. A kavicsokat, homokot és apró köveket, más néven gasztrolitokat (zúzókövek) azért fogyasztja, hogy azok a zúzájában felőröljék a táplálékot. A vizet táplálékából szerzi, de ha vízre bukkan, mindig iszik. Különben a strucc napokig megvan víz nélkül. Testhőmérséklete igen változó, és a melegebb napokon magasabbra tudja állítani, hogy csökkentse testének vízveszteségét.

afrikai-strucc-es-fiokai

A strucc életciklusa

Életük első hónapjaiban a strucc fiókák, mintegy 30 centimétert növekednek havonta. A vadonban, átlagos élettartamuk 30 - 40 év. A hímek sekély mélyedést kaparnak fészek gyanánt, és egy termékeny tojó, akár 20 tojást is lerakhat egy ilyen fészekbe; a tojások költési ideje körülbelül 40 nap. A tojók az alfanőstény fészkébe rakják tojásaikat, és ez utóbbi az alfahímmel felváltva költi ki azokat, bár néha megválik a kevésbé domináns tojók tojásaitól. A strucc tojása a legnagyobb a napjainkban élő madarak közül; súlya mintegy 1,5 kg, hossza 15, szélessége pedig 13 cm.

strucctojas

Tudod-e, hogy ... ?

  • a strucc nem tud repülni
  • a strucc a legnagyobb, ma élő madár a földön
  • a legrégebbi strucc-lelet körülbelül 120 millió éves, tehát a strucc is egy dinoszaurusz
  • a strucc bőre a legerősebb előállítható bőr a világon
  • a strucc a második leggyorsabb állat a világon, illetve a leggyorsabb kétlábú állat a világon
  • a strucc elérheti a 72 km/óra futósebességet
  • a felnőtt strucc rendelkezik a legfejlettebb immunrendszerrel
  • a szárazföldi állatok közül a struccnak a legnagyobb a szeme
  • nagyon jó úszó, lassan úszik, és csupán a feje meg a nyaka van a víz felett. A forró napokon gyakran lehűti magát.
  • víz nélkül is nagyon sokáig bírja
hozzászólások
értékelés