Két keselyűfaj is Magyarországra látogatott október első napjaiban

Viselkedés

Október 1-5. között két fiatal fakó keselyű került távcső elé, először Fejér megyében, a Csókakői várnál, majd feltételezhetően ugyan ez a két madár töltött három napot a fővárosban, Budatétényben, egy lakótelepi fűtőmű kéményén. Miközben a két fakó keselyű hazafelé indult, október 5-én átrepült hazánkon egy jeladós szakállas saskeselyű, ami a faj első magyarországi előfordulását is jelentette egyben.... (0 hozzászólások)

Közel hatmillió vonuló madarat számláltak idén az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői

Viselkedés

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett programon idén 40 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Lássuk az eredményeket!... (0 hozzászólások)

A pingvinek csupán a savanyú és a sós ízeket érzékelik

Viselkedés

Az evolúció során a pingvinek érzéketlenné váltak az édes, a keserű és az ötödik, úgynevezett umami ízre, így ma már csupán a savanyú és a sós táplálékokat érzékelik - állapították meg a szakemberek a röpképtelen madarak genetikai vizsgálata alapján.... (0 hozzászólások)

Miért nem repül a pingvin?

Viselkedés

A madarak, köztük a pingvinek nem lehetnek egyszerre kiváló úszók és repülők, mivel az úszáshoz való alkalmazkodás során gyengül repülési képességük - derítették ki egy nemzetközi tudóscsoport.... (0 hozzászólások)

A császárpingvinek láthatatlan légpáncéllal védekeznek a hideg ellen

Viselkedés

A császárpingvinek láthatatlan, a környező levegőnél hidegebb légpáncéllal védekeznek a Déli-sarkvidék nulla Celsius-fok alatti, fagyos időjárása ellen - állapította meg a Biology Letters című szaklapban közzétett tanulmány.... (0 hozzászólások)

Varjak a temető szarkái

Viselkedés

Megoldódott egy észak-írországi temető rejtélye: hetek óta lopkodták ismeretlenek a sírokról a díszkavicsokat, a gondnok viszont felfedezte, hogy a varjak a felelősök.... (0 hozzászólások)

Modellezték az összebújó pingvinek hőmegosztását

Viselkedés

Önző pingvinegyedekre is szükség van az optimális hőmegosztáshoz a zord antarktiszi viszonyok között összeverődött madarak között - állapították meg új modelljük segítségével amerikai matematikusok.... (0 hozzászólások)

(Színek szerint) tojnak a kocsinkra a madarak

Viselkedés

Ha eddig állandóan azon bosszankodtunk, hogy madarak piszkítottak a kocsinkra, lehet, hogy nem a madárban van a hiba, hanem az autónkban. Szín szerint osztályozzák a bepiszkítandó autókat a szárnyas "kedvenceink".... (0 hozzászólások)

Tojást kapott az egynemű pingvinpár

Viselkedés

Költéshez kapott tojást egy két hímből álló pingvipár egy spanyolországi állatkertben.... (0 hozzászólások)

Az emlékezés mesterei a hollók

Viselkedés

A hollók az emlékezés mesterei: három év elteltével is képesek megkülönböztetni barátaikat ellenségeiktől - állapították meg osztrák kutatók.... (0 hozzászólások)

Bejelentkezés