A hegyi gorilla
A hím ezüsthátú hegyi gorillák körülbelül 13 éves korukban tesznek szert az őket megkülönböztető ezüst árnyalatra, amikor is elérik a felnőttkort.

Összesen kicsit több, mint 700 hegyi gorilla él a Földön. Élőhelyük Közép-Afrika, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda határán végighúzódó Virunga-hegység. Ezek a gorillák a hegység zöld, vulkanikus lejtőin élnek, olyan területeken, ahol gyakran előfordul emberi erőszak, amelyből nekik is kijut. Számos kezdeményezés célja, hogy támogassa a hegyi gorillákat, mivel a kihalás szélén állnak, és komoly fenyegetést jelent számukra az élőhelyek elvesztése és az orvvadászat.

Gorilla- gerilla harcok

 

A hegyi gorillák felépítése, viselkedése:

 

 

A hegyi gorilláknak hosszabb a szőrük és rövidebbek a karjaik, mint rokonaiknak, és egy kicsit nagyobbak is, mint más gorillák.

Fákon is sétálgathatnak, de általában a földön lelhetőek fel, 30 fős csoportokba gyűlve. Ezek a csapatok lenyűgöző társadalmi struktúrákba vannak szervezve. A csapatokat egy domináns, idősebb felnőtt hím egyed vezeti, akit gyakran neveznek ezüsthátúnak, mivel egy rend ezüst szőr fedi az egyébként sötét szőrét. A csapatba befogad még pár fiatal hímet, néhány nőstényt és utódjaikat.

A vezető szervezi meg a csapat tevékenységeit, mint például az evést, a levelekbe fészkelést és a csatangolást a 2-től 40 négyzetkilométerig terjedő otthoni tartományban.

Fizikai erejük fitogtatása céljából lenyűgöző megnyilvánulásokra képesek. Ilyenkor  hátsó lábaikra állva felemelkednek, különböző dolgokat dobálnak, hatalmas mellkasukat verik, miközben üvöltő hangokat adnak ki. Annak ellenére, hogy ilyen nyilvánvaló fizikai erővel rendelkeznek, a gorillák általában nyugodt lények, mindaddig, amíg nem zavarják őket.

Vegetáriánus gorillák

 

A hegyi gorilla étrendje

 


A sűrű erdőkkel teli Közép-és Nyugat-Afrikában a csapatok rengeteg élelmet találnak vegetáriánus étrendjükhöz. Esznek gyökereket, hajtásokat, gyümölcsöket, vad zellert és fakérget.

A nőstény gorillák közel 9 hónap alatt hordják ki kölyküket. Erős szüleikkel ellentétben az újszülöttek soványak, csupán 2 kilogramm körüli súlyúak, és csak arra képesek, hogy kapaszkodjanak anyjuk szőrébe. Négy hónapos koruktól életük első két-három évéig anyjuk hátán teszik meg az útszakaszokat.

A fiatal gorillák a három- és hatéves koruk közötti időszakban a saját gyerekeikre emlékeztetik az emberi megfigyelőket. Napjaik legnagyobb része játékkal telik, fákon való sétálgatással, kergetőzéssel vagy ágon lengéssel.

Ragaszkodó porontyok

Fogságban a gorillák jelentős intelligenciát mutattak, és még egyszerű emberi jelnyelvet is megtanultak.

hozzászólások
értékelés