A borneói orángután
Nemrég a tudósok még minden egyes orángutánt egy fajhoz soroltak, Pongo pygmaeushoz. De a genetikai vizsgálatok elég különbséget mutattak ki Borneo és Szumatra szigetén ahhoz, hogy két különálló fajra osszák őket.

Nemrég a tudósok még minden egyes orángutánt egy fajba soroltak, Pongo pygmaeus. De a genetikai vizsgálatok elég különbséget mutattak ki Borneó és Szumatra szigetén ahhoz, hogy két különálló fajra osszák őket. A borneói orángután (Pongo pygmaeus) a népesebb a két faj között – 12 000 – 16 000 borneói orangután van a vadonban, viszont csak 3 000 – 5 000 szumátrai orangután (Pongo abelii) él ott. Mind a két faj veszélyeztetett a fakitermelés és a tüzek miatt.

Pongo pygmaeus
Veszélyeztetett állat


A borneói orángután életmódja


A borneói orángutánok fán élő főemlősök. Csak ritkán ereszkednek le a földre. A fák tetején alszanak egyfajta fészken, amit faágakból építenek meg. A nőstények a fák lombjai közt adnak életet utódaiknak, és a fiatal orángután az anyjába kapaszkodik. Annak ellenére, hogy az orángutánokat a törvény védi, néha fiatal egyedeket fognak be, és adnak el illegálisan házi kedvencként.

Orángután
Kis csoportokban élnek


A borneói orángutánok eléggé magányos állatok, csak kis közösségeket alkotnak. Néha kis csoportokba gyűlnek, amikor étkeznek. A fiatal orángutánok kb. 8 éves korukig maradnak az anyjukkal. A nőstény kölykök néha csoportokban járnak napokig.


Általános tudnivalók a borneói orángutánról


Tömeg: 30-90 kg

Testhossz: 1.50 m (átlag)

Étrend: növényevők (füge, levelek, virágok, rügyek), időnként rovarokat is esznek

Párzási időszak: egész évben

Ivarérettség: 7 évesen

Utódok száma: 1-2

Élettartam: 50 év (vadonban)

Rendszertani besorolás:

Ország: Állatok (Animalia)

Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)

Osztály: Emlősök (Mammalia)

Rend: Főemlősök (Primates)

Faj: Orángután (Pongo)

Fajta: Borneói orángután (Pongo pygmaeus)

Pongo pygmaeus
Élettartamuk 50 év


Elterjedés és élőhely


A borneói orángutánok vadon ma már csak Borneó szigetén élnek. Őskori leletek azt sugallják, hogy egykor ez a faj Délkelet-Ázsia nagy részén jelen volt. A borneói orángutánok erdős helyeken élnek, és idejük nagy részét az erdők lombozataiban töltik.

hozzászólások
értékelés