- -
A vörös panda (vörös macskamedve, Ailurus fulgens)
A jól ismert fekete-fehér óriáspanda távoli rokona, a vörös panda magányos teremtmény, amely a nepáli, mianmari és a közép-kínai erdőkben honos. 

A vörös panda eltörpül az óriás fekete-fehér panda mellett, amellyel megosztja nevét. Ezek a pandák az átlagos házimacskák méretét érik el, habár hosszú, bozontos farkuk  akár 46 cm-es is lehet. A pandák ezt a testrészüket takarónak használják a hideg hegyi levegő ellen. A vörös panda, az óriás pandához hasonlóan, a magaslati őserdőket kedveli, de területe kiterjedtebb. A vörös pandák a nepáli, a mianmári (Burma) és a közép-kínai erdőkben élnek.

 

A vörös panda életmódja

Ezek az állatok a leggyakrabban fákon tartózkodnak, és ott is alszanak. Akkor a legaktívabbak, amikor táplálékot keresnek: szürkületkor, éjjel és hajnalban.

 

Átlagos házimacska méretük van

 


A vörös pandák kedvelik a bambuszt, de nagyobb rokonuktól eltérően, ők megeszik a gyümölcsöket, a makkot, a gyökereket és a tojásokat is. Amint az óriás pandának, nekik is hosszúkás csuklócsontjuk van, amely a hüvelykujjhoz hasonlóan működik, ezzel jól tudnak markolni.

Félénk és magányos állatok, kivéve amikor párosodnak. A nőstények tavasszal és nyáron hozzák a világra kicsinyeiket, amelyeknek száma egy és négy között szokott lenni. A kis pandák 90 napot a fészekben töltenek , ezidő alatt az anya vigyáz rájuk. (A hímek kevésbé érdeklődnek kicsinyeik iránt.)

 

A fairtás csökkenti a vörös pandák számát

 


Veszélyben az élőhelyük

A vörös panda osztályozási gondokat okozott a tudósoknak. Az óriás panda rokonai közé sorolták, de ugyanakkor a mosómedve rokonai közé is, bozontos farkuk miatt. Manapság a vörös pandákat saját, egyedi családjukba sorolják, a macska-medvefélék családjába.

A vörös pandák az erdőirtás miatt veszélyben vannak. Természetes élőhelyük csökken, mivel egyre több erdőt elpusztítanak a fakitermelés és a mezőgazdaság miatt.

értékelés