Mit kell tudni az óriáspandáról (Ailuropoda melanoleuca)?
Valószínűleg egy állat sem ragadta meg annyira az emberek szívét, mint a duci, ügyetlen, de szeretetreméltó külsejű lény, amelyet óriás pandának nevezünk. 

Számtalan vita folyt arról, hogy a pandák valóban medvék, vagy igazából mosómedvék, akikre szintén nagyon hasonlítanak. Genetikai vizsgálatok azt igazolták, hogy az óriáspanda genetikailag a medvékhez áll közelebb, míg a vörös panda a mosómedvékhez.

A pandát a gyerekek és a játékkészítők világszerte szeretik, a fotósok, zoológusok és vadászok pedig keresik. A Dél-Kína dombvidékes régióiban, közel egy évszázada történt hivatalos felfedezése óta, az óriáspanda úgy felizgatta és összezavarta a természettudósokat, ahogyan még addig egyetlen állat sem.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca), amelyet néha a fekete-fehér macskalábúnak hívnak, egy emlős, mely a medvecsaládhoz vagyis Ursidae-hoz tartozik. Az ailuropodaniae a legprimitívebb medveleszármazottak legősibb családja. A legrégebbi őspanda (Ailuropoda lufengensesis) maradványait Dél-Kínában találták meg; ezek mintegy 8 millió évesek. Összehasonlító vérfehérje és genetikai molekuláris tesztek azt igazolták, hogy míg az óriás panda különvált az evolúciós ágon, valóban közelebb áll a medvecsaládhoz, mint a mosómedvéhez. Nem csak úgy tartják, hogy az óriás panda, egy hiteles tagja a medvecsaládnak, de egyben az egyetlen ismert képviselője az Ailuropoda családnak is.

 

 

óriás panda, panda bébi, fogság, vadon, táplálék, bambusz

De jó itt üldögélni...


 

Noha Kína egy nagyon korlátozott földrajzi területén él, az óriás panda, a World Wildlife Fund (WWF) szimbóluma, és egy nemzetközileg védett faj. Ennek a rejtélyes állatnak a létezése legelőször 1869-ben lett felfedve, amikor egy francia misszionárius természettudós, Pere Jean Pierre Amand David, lenyűgözte tudóstársait azzal, hogy visszaküldte egy új fajta medve leírását, bőrét és csontvázát; Ursus melanoleucus-nak vagyis „fekete-fehér medvének" nevezte el. Arra a következtetésre jutott, hogy nagyon hasonlít egy kisebb méretű állatra, amely szintén ugyanazon a területen él: a vörös pandára, és amely úgy néz ki, mint a mosómedve és a róka kereszteződése, de felfedte elsődleges leszármazottságát a mosómedveszerű testével, az arcán található csíkokkal, valamint hosszú, gyűrűmintás farkával. Az óriáspanda erődítményét, a hihetetlen Keleti Himaláják képezik, közel a Kínai-Tibeti határhoz. Egy mérhetetlenül hatalmas vadon, ahol a lefűrészelt hegycsúcsok 6100 méter magasan állnak az üreges völgyek és a leömlő hegyi folyók fölött.

 

A panda jellegzetességei

Akárcsak a medvék, az óriáspandák is nehézkes, szárazföldi lények. Az óriáspanda a 120-190 cm-es hosszúságot éri el és a felnőtt panda testsúlya 75-130 kg. között mozog. Ha el akarja kerülni a veszélyt vagy szunyókálni szeretne egy keveset, sok más medvéhez hasonlóan, az óriáspanda is képes fára mászni, ráadásul kifejezetten ügyesen, ameddig fiatalok.

Sokáig hitték azt, hogy a bambuszsarjak kompromittálják a panda étrendjét. De ez meg lett cáfolva, mikor állatcsontvázakat találtak halott pandák emésztőrendszerében. Az óriáspanda elfogyasztja a kisebb állatokat és madarakat, valamint az útjába eső tetemeket is. Nem az az ölelnivaló állat, amelyről sokan azt feltételezik.

Egyedül él, kivéve mikor utódokat nemz. A nőstény általában egy utódot ellik télen, de az sem szokatlan, hogy ikreket hoz a világra. A panda különös mintázata, még ma is rejtély. Egyik feltevés szerint, bizonyos fény és árnyékkörülmények mellett a téli havon, a fehér és fekete mintázat álcaként szolgál, noha „beishung"-nak nem sok ellenségtől kell tartania a hegyi menedékhelyén.

Egy időben azt feltételezték, hogy az óriáspanda népesedés nem haladja meg a 150-200 egyedet, újabb becslések viszont, ennek számát több ezerre becsülik.

Mi az, ami fekete és fehér és fekete és fehér és fekete és fehér?

A pandák szimbolizálják az élet sokszínűségét és keménységét. Nincsenek tisztában azzal, hogy a kihalás szélén állnak. Ahogyan az emberek az okai a hanyatlásuknak, úgy csak az emberek tudják megakadályozni azt is, hogy teljesen megszűnjenek létezni.

 

Pandák

Mivel csak nagyon kevés panda él fogságban, a kínai kormány teljességgel betiltotta a vadászatukat, és csak ritkán engedélyezi kivitelüket. Továbbra is a világ egyik legrejtélyesebb élőlénye marad, mely úgy a fogságban, mint a vadonban, egyformán elgondolkodtató tárgya a kutatásoknak.

Az óriáspandák valamelyest biztonságban vannak a vadászok fegyvereitől, köszönhetően a Himalájában levő élőhelyük elzártságának és a kínai kormány által nyújtott védelemnek.

Eddig még nem készítettek komoly tudományos kutatásokat az óriáspandák viselkedéséről a vadonban. Miden jelenlegi ismereteket a viselkedésükről, az állatkertekben fogva tartott egyedek megfigyeléseiből származik.

 

Pandabébik

Az óriáspanda párzási ideje március és május közé esik. Mint sok más állatfajnak, melyeknek meghatározott párzási periódusaik vannak, a pandahímek is harcba szállhatnak a nőstényekért.

A legtöbb születés augusztusra és szeptemberre tehető. A nőstények általában egy vagy két bocsot ellenek, de néha hármat.

 

 

óriás panda, panda bébi, fogság, vadon, táplálék, bambusz

Egy hónapos pandabébi


 

Súlyuk csupán 90 és 130 gramm között van, testüket pedig fehér bőr borítja. Nagyjából egyhónaposan, már megvan a tipikus bőrmintájuk. 40-60 naposan nyitják ki a szemüket és 5-6 hónaposan veszik magukhoz az első szilárdállapotú ételt. Nagyjából 18 hónaposan hagyják el az anyjukat.

5-7 évesen a pandák elérik a pubertás kort. A vadonban élő óriás pandák várható élettartama 25 év. Gyakran nehéz a fogságban élő egyedeket rávenni a párzásra, mivel úgy tűnik, szükségük van az azt megelőző, szociális interakciókra, akárcsak az embereknek.

Erre a legismertebb példa, Chi-Chi és An-An helyzete volt, Londonban. Chi-Chi a londoni állatkertben tartott nőstény óriáspanda volt, An-An pedig a moszkvai állatkertben tartott hím. Kétszer próbálták meg őket pároztatni, de mindkétszer kudarcot vallottak, noha a pekingi állatkertnek két sikeres pároztatási kísérlete volt, mely két pandabébit eredményezett.

 

 

óriás panda, panda bébi, fogság, vadon, táplálék, bambusz

Én vagyok An-An


 

Úgy látszott, hogy a fő probléma, a párzás előtti, túl kevés szociális interakció volt. Talán, ha lett volna még néhány gyertyafényes bambuszvacsora...

 

Tények a pandáról

  • Ország: Állatok (Animalia)
  • Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
  • Osztály: Emlősök (Mammalia)
  • Rend: Ragadozók (Carnivora)
  • Család: Medvefélék (Ursidae)
  • Alcsalád: AiluropodinaeNem: Ailuropoda
  • Faj: A. melanoleuca
  • Nagykorúság: 5-6 évesen
  • Élettartama: 30 év fogságban, kb. 25 év a vadonban
  • Mérete: 160-190 cm
  • Testsúlya: 75-130 kg a hímeknél
  • Élőhelye: Hegyi erdők
  • Étrendje: bambusz, vadnövények
  • Vemhessége: 4-6 hónap a vadonban, átlagban 5 hónap fokságban
  • Kölykök: 1-2, ritkán 3
  • Előfordulási helye: Kína
hozzászólások
értékelés