-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Junior Könyvelő / Könyvelő-asszisztens
-
Óvodai kertész
-
Elektronikai műszerzés
-
Takarító szobalányi állás
-
Műszaki rajzoló
-
fogászati szakasszisztens
-
Hidraulikustömlő-szerelő
2024. 05. 07
-
Szerviz asszisztens @ IJob
2024. 05. 08
-
Eladó, Szaktanácsadó
2024. 05. 08
-
Pénzügyi elemző (pécsi lokációval) @ Fox&Wolf HR Solutions
2024. 05. 08
-
Devops Engineer @ Qbilon
2024. 05. 08
-
Lead Data Engineer - Hybrid @ Fox HR Consulting Kft.
2024. 05. 08
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Horváth Antal, a szakmáját magas színvonalon ismerő és szerető lajoskomáromi állattenyésztő több éve foglalkozik szarvasmarhákkal. Tehenészetét összesen 120 szarvasmarha alkotja, ebből 50 tehén, a többi növendék. A vállalkozás fő profilja a tejtermelés, ehhez a világon a legelterjedtebb tejelő fajtát, a holstein-frízt választották.
(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)
A holstein-fríz szarvasmarha
|
A tejtermelés menete
A nőivarú borjút gondos nevelés után, 16 hónaposan, amikor eléri a 380-400 kg-os élősúlyt, tenyésztésbe veszik. Megtermékenyítik, majd 285 nap elteltével megszületik a borja, ekkor kezd el tejelni. Egy jó gazdaságban általában 3-4-szer, de akár 5-ször is ellik egy tehén.
A teheneket naponta kétszer fejik, mindig azonos időpontban: reggel 5-kor és este 6-kor. A tej a fejés után pár percen belül a hűtőbe kerül, ahol hűtőautomatikával 8-10 percen belül 10 °C alá hűl, negyed óra elteltével pedig már eléri a 3-4 °C-ot a tárolási hőmérsékletet.