Szakembereink: Dr. Kukla Miklós
"Már gyermekkoromban feltűnő volt határtalan állatszeretetem, ami akkor minden elérhető kutya és macska megsimogatásában, megszelídítésében, néha hazacipelésében nyilvánult meg."

dr-kukla-miklos
Bemutatkozik Dr. Kukla Miklós

Dr. Kukla Miklósnak hívnak, 1999-ben végeztem Budapesten az Állatorvostudományi Egyetemen. Azóta "rendelői állatorvosként" dolgozom. 3 éve nyitottuk kollégámmal állatorvosi rendelőnket Érden (www.kutyavari.hu).

Itt főleg "kisállatok" gyógyászatával foglalkozom (kutyák, macskák, kisrágcsálók, hüllők, madarak, görények) és folyamatosan küzdök a háziállat-tartási kultúra színvonalának emeléséért.

BESZÉLGETÉS
A Háziállat Online kérdez - a szakember válaszol

Mikor döntött úgy, hogy állatorvos lesz?
Már gyermekkoromban feltűnő volt határtalan állatszeretetem, ami akkor minden elérhető kutya és macska megsimogatásában, megszelídítésében, néha hazacipelésében nyilvánult meg. Később a legkülönfélébb állatok otthoni tartására specializálódtam. Az előzményeket ismerve egyszerű volt a középiskolában döntést hozni a továbbtanulással kapcsolatban.

Mi a legemlékezetesebb történet a praxisából?
Sok van! A legutóbbi: egy anyuka két cicával és kisfiával (6-7 éves!) érkezett hozzám. Vizsgálat közben megkérdeztem, hogy miért nincsenek a macskáknak oltásaik.
Anyuka: "Nem akarom beoltatni őket. Az előző cicáimat is beoltattam, mégis elpusztultak!" (Szégyenkezni kezdek, hogy az oltásaim ellenére elkaptak valami fertőző betegséget!?)
Mire a kisfiú: "De Anyu, hát elütötte őket az autó!"
Ennyi.

Van esetleg kedvenc állata?
Nehéz rangsorolni! Bár skorpiót talán nem tartanék!

Tart otthon állatokat?
Kutyám van, akit Pitykének hívok. Kb. 5 éves lehet. Kóbor kutya volt, amíg össze nem találkoztunk. A világ leghálásabb kutyája!

Mit javasolna egy kezdő állattartónak?
Mielőtt állattartásba fogna, alaposan tájékozódjon, hogy milyen igényei vannak a kiszemelt állatnak (tartási körülmények, táplálás, takarítás, sétáltatás, betegségmegelőzés...) és csak ezután döntsön, tényleg vállalható-e a dolog! Fontos, hogy megbízható helyről szerezze be az állatot és érdemes mihamarabb kapcsolatba lépni egy állatorvossal is. Az esetleg még felmerülő kérdéseit pedig felteheti a haziallat.hu DR.HÁZIÁLLAT rovatában :)

Hol lehet Önt elérni szükség esetén?
Érden dolgozom a Kutyavári Állatorvosi Rendelőben (2030 Érd, Kamilla u. 13., tel.: 23/374 038, honlap: www.kutyavari.hu)

értékelés