Óvakodj a vadásztól!
Járjunk golyóálló mellényben kutyát sétáltatni? Aki természetes környezetbe jár kirándulni, jobb, ha felkészül a részeg vadásszal való tűzpárbajra. 

vadaszat
A tél egyet jelent a vadászati idénnyel. Ilyenkor a vadgazdaság erdőőrei mellett a legális (alkalmi) hobbivadászok, az illegális orvvadászok is puskát ragadnak, hogy kisebb-nagyobb zsákmányt ejtsenek. Nem mindegy azonban, hogy a vadállat, a kirándulásra magunkkal vitt kedvencünk vagy mi magunk kerülünk a célkeresztbe.

A vadászat úri szokás. Hétvégi buli vadászattal egybekötve: ez trendi kikapcsolódás manapság. A ceremóniára férfiak, nők, gyerekek érkeznek, puskákat ragadnak, és ki-ki pénztárcája erejéig szedi le az élők sorából a vadgazdaság direkt erre a célra óvott vadállatait. A nem ritkán részegen lövöldöző hobbivadászok egymásra is veszélyt jelenthetnek.

 

Vadászati túlkapások és balesetek az utóbbi hónapokban

- 2006. január 12.: halálos vadászbaleset történt Nógrád megyében, ezúttal egy lajosmizsei vendégvadászt lőtt fejbe vadásztársa, vaddisznóhajtás közben.

- 2005 októberében a helyi erdőgazdaság vadásza lelőtt egy kutyát Csillebércen. Amikor a golyó átütötte az eb oldalát, az felvonyított, a gazdájához futott, és holtan rogyott össze annak lába előtt. Az állat négy és fél éves volt, airdale terrier, Mukinak hívták. A férfi, aki lelőtte, nem mondta meg a nevét, igazolványt nem mutatott. Az autójába szállt, és elment a helyszínről, csak utólag azonosították a hatóságok.

uvolto-farkas
- 2005. december: súlyos sérülést szenvedett egy osztrák vadász, akit honfitársa sebesített meg a Vas megyei Nemesmedves közelében tartott vadászaton.

Vadvédelem címén az erdőkben van, hogy kutyát és macskát lőnek, ami törvénysértés - ismerteti a tényállást Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület képviselője. A vadászati törvény 2005-ös módosítása után a vadászok nem lőhetik le a kóborló állatokat. Nem ejthető el az erdőben szabadon sétáltatott kutya, erdőjáró macska sem, csak akkor, ha az vadat űz, vagy életet veszélyeztet. Ettől függetlenül gyakori a vadászbaleset és az állatok ellen elkövetett túlkapás is.

 

Hasznos tanácsok erdei kiránduláshoz

Vadászati idényben sose menjünk egyedül kirándulni! Kedvencünket óvatosan vigyük csak ki a természetbe, ne engedjük szabadon futni. A téli erdőjárás közben a terepszínű öltözéket kerüljük el, próbáljunk meg élénk (kék, piros, sárga) ruhákat felvenni. Hasznos lehet, ha magunkkal viszünk a túrafelszerelés mellett zseblámpát, sebkötözőt és mobiltelefont is, hiszen egy esetleges vadászbaleset elszenvedésekor az elsősegély és a gyors segítséghívás életet menthet.

értékelés