Boldog tehén, finom tej
Aki nem tudja, hogyan lesz a tehénből tej, azzal Horváth Antal állattenyésztő megosztja a tejtermelés csínját-bínját...

Horváth Antal, a szakmáját magas színvonalon ismerő és szerető lajoskomáromi állattenyésztő több éve foglalkozik szarvasmarhákkal. Tehenészetét összesen 120 szarvasmarha alkotja, ebből 50 tehén, a többi növendék. A vállalkozás fő profilja a tejtermelés, ehhez a világon a legelterjedtebb tejelő fajtát, a holstein-frízt választották.

 

(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)

 

 

A holstein-fríz szarvasmarha
  • A németalföldi fríz, Északrajna-vesztfáliai és Schleswig-holsteini területrõl az észak-amerikai kontinensre bevitt állományokat "holstein-fríz" elnevezéssel illették és tartották nyilván
  • A takarmányozásra igen igényesek, teljes értékű takarmányt igényelnek, különben elõször a kondíciójuk, majd a reprodukciós teljesítményük, végül tejtermelésük is leromlik ("önfeláldozó" típus)
  • Létszámában a világ legnagyobb tejtermelő populációja
  • A leggazdaságosabb termelő, nagy hozamú, intenzív fajta
  • Szárazanyag-felvevő képessége, rendkívüli étvágya egyedülálló
  • Jól tűri a nagyüzemi tartást, a technológiákhoz könnyen alkalmazkodik
  • Elviseli a szélsőséges időjárási viszonyokat
  • Jól szaporodik, könnyen ellik


A tejtermelés menete

A nőivarú borjút gondos nevelés után, 16 hónaposan, amikor eléri a 380-400 kg-os élősúlyt, tenyésztésbe veszik. Megtermékenyítik, majd 285 nap elteltével megszületik a borja, ekkor kezd el tejelni. Egy jó gazdaságban általában 3-4-szer, de akár 5-ször is ellik egy tehén.
A teheneket naponta kétszer fejik, mindig azonos időpontban: reggel 5-kor és este 6-kor. A tej a fejés után pár percen belül a hűtőbe kerül, ahol hűtőautomatikával 8-10 percen belül 10 °C alá hűl, negyed óra elteltével pedig már eléri a 3-4 °C-ot a tárolási hőmérsékletet.

értékelés