Megérkeztek a fekete gólyák a Gemencbe

Díszmadarak

Megérkeztek az első fekete gólyák a Gemencbe, a védett madarak életét csütörtöktől webkamerán keresztül is megfigyelhetik a természetbarátok.... (0 hozzászólások)

Csonttollú madarak inváziója Észak-Magyarországon

Díszmadarak

Nagy számban telelnek a csonttollúak (Bombycilla garrulus) Észak-Magyarországon: ezek a madarak az úgynevezett inváziós fajok közé tartoznak, azaz előfordulhat, hogy évekig nem figyelhetők meg nagyobb számban a Kárpát-medencében, utána viszont akár több százas csapatok is felbukkannak a számukra alkalmas élőhelyeken.... (0 hozzászólások)

Gyilkos oszlopok: ölyvek és sasok az áldozatok közt

Díszmadarak

Elkészítette éves beszámolóját a madarakra különös veszélyt jelentő középfeszültségű elektromos oszlopok felméréséről a Magyar Madártani Egyesület (MME).... (0 hozzászólások)

A zebrapinty etetése

Díszmadarak

A zebrapinty táplálékának négy fő alkotóeleme van: magok, magkeverékek, zöldeleségek, lágyeleségek, ásványi anyagok.... (0 hozzászólások)

Indul a mérgezési szezon?

Díszmadarak

Ismét megmérgeztek két fokozottan védett parlagi sast, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében született fiatal madarak a napokban hagyták volna el fészküket, hogy megkezdjék önálló életüket a Kárpát-medencében.... (0 hozzászólások)

Vészesen fogyatkozó fecskék nyomában

Díszmadarak

Tudományos állományfelmérések nélkül is látható, hogy a hazai fecskeállomány drasztikus mértékben csökkent az elmúlt évtizedben. Bár számos hosszútávú vonuló faj egyedszáma csökken Magyarországon a fecskék állományvesztesége riasztó: 6,9 – 9,1 százalék évente.... (0 hozzászólások)

Nyolc nap alatt Szíriáig repült egy nógrádi gólya

Díszmadarak

Nem egész nyolc nap alatt Szíriáig repült egy gólya, amelyet augusztus 7-én engedett szabadon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Nógrád megyei Ludányhalászi közelében.... (0 hozzászólások)

A jákópapagáj olyan okos, mint egy hároméves gyermek

Díszmadarak

A jákópapagáj valószínűleg hasonlóan fogja fel az ok-okozati összefüggéseket, mint egy hároméves gyermek, képes ugyanis kizárásos alapon dönteni: amennyiben tudja, hogy két doboz közül az egyikben van eleség, döntéshozatalához elég, ha az üres dobozt rázzák meg - mutatták ki német és osztrák kutatók.... (0 hozzászólások)

A kolibrik esőben is repülnek?

Díszmadarak

Azt gondolhatnánk, hogy a kolibriknek nehézséget okoz az eső, hiszen a pár grammos madarakat vízzel teli luftballon gyanánt éri egy esőcsepp. Amerikai biológusok azonban ennek ellenkezőjét állapították meg - a parányi madarak még zuhogó esőben is képesek a virágok előtt lebegve nektárt szívogatni.... (0 hozzászólások)

Miért olyan változatosak a madarak?

Díszmadarak

A kutatók rájöttek, miért tér el olyan nagyon a madarak éneke és színezete - még akkor is, ha egy területen élnek.... (0 hozzászólások)

Bejelentkezés