Új madárfaj, kis geze bukkant fel Magyarországon

Díszmadarak

Hazánkban eddig nem látott madárfaj, egy kis geze akadt hálóba hétfőn a hortobágyi halastavon működő Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson.... (0 hozzászólások)

6 hónap hallgatás után újra küldött SMS-t Tisza, a fiatal jeladós gólya

Díszmadarak

Április 14-én újra küldött adatokat az eltűntnek hitt fiatal fehér gólya jeladója. 2012. október 7. óta nem tudtak róla semmit az MME munkatársai.... (0 hozzászólások)

Megérkeztek a fekete gólyák a Gemencbe

Díszmadarak

Megérkeztek az első fekete gólyák a Gemencbe, a védett madarak életét csütörtöktől webkamerán keresztül is megfigyelhetik a természetbarátok.... (0 hozzászólások)

Csonttollú madarak inváziója Észak-Magyarországon

Díszmadarak

Nagy számban telelnek a csonttollúak (Bombycilla garrulus) Észak-Magyarországon: ezek a madarak az úgynevezett inváziós fajok közé tartoznak, azaz előfordulhat, hogy évekig nem figyelhetők meg nagyobb számban a Kárpát-medencében, utána viszont akár több százas csapatok is felbukkannak a számukra alkalmas élőhelyeken.... (0 hozzászólások)

Gyilkos oszlopok: ölyvek és sasok az áldozatok közt

Díszmadarak

Elkészítette éves beszámolóját a madarakra különös veszélyt jelentő középfeszültségű elektromos oszlopok felméréséről a Magyar Madártani Egyesület (MME).... (0 hozzászólások)

A zebrapinty etetése

Díszmadarak

A zebrapinty táplálékának négy fő alkotóeleme van: magok, magkeverékek, zöldeleségek, lágyeleségek, ásványi anyagok.... (0 hozzászólások)

Indul a mérgezési szezon?

Díszmadarak

Ismét megmérgeztek két fokozottan védett parlagi sast, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében született fiatal madarak a napokban hagyták volna el fészküket, hogy megkezdjék önálló életüket a Kárpát-medencében.... (0 hozzászólások)

Vészesen fogyatkozó fecskék nyomában

Díszmadarak

Tudományos állományfelmérések nélkül is látható, hogy a hazai fecskeállomány drasztikus mértékben csökkent az elmúlt évtizedben. Bár számos hosszútávú vonuló faj egyedszáma csökken Magyarországon a fecskék állományvesztesége riasztó: 6,9 – 9,1 százalék évente.... (0 hozzászólások)

Nyolc nap alatt Szíriáig repült egy nógrádi gólya

Díszmadarak

Nem egész nyolc nap alatt Szíriáig repült egy gólya, amelyet augusztus 7-én engedett szabadon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Nógrád megyei Ludányhalászi közelében.... (0 hozzászólások)

A jákópapagáj olyan okos, mint egy hároméves gyermek

Díszmadarak

A jákópapagáj valószínűleg hasonlóan fogja fel az ok-okozati összefüggéseket, mint egy hároméves gyermek, képes ugyanis kizárásos alapon dönteni: amennyiben tudja, hogy két doboz közül az egyikben van eleség, döntéshozatalához elég, ha az üres dobozt rázzák meg - mutatták ki német és osztrák kutatók.... (0 hozzászólások)

Bejelentkezés