Pandaovi lett egy kutatóintézetből
Az óriás panda utolsó példányait mesterségesen szaporítják, a kicsinyeket pedig maguk nevelik fel egy kínai kutatóintézetben. Lássuk a fotókat! 

Az óriás pandát - csak úgy, mint sok más állatot - a kihalás veszélye fenyegeti. Természetes közegében, a Sichuan hegységben mindössze ezer egyedet regisztráltak. Fogságban (például állatkertekben) pedig 140 óriás panda él. Ezért japán kutatók mesterséges megtermékenyítéssel próbálják megmenteni az állatfajt a kihalástól. Először 2001-ben próbálkoztak, ekkor 11 panda született és maradt életben, 2002-ben pedig 10.

A sikereken felbuzdulva 2005 tavaszán egy kínai, óriás pandák megmentésével és mesterséges megtermékenyítésével foglalkozó kutató egyesület (Kínai Óriáspanda Tenyésztési Bizottság) 29 óriás pandát termékenyítetett meg mesterségesen. Az eljárás sikeres volt, 19 pandamamájuk lett. Így 2005 őszén 16 egészséges pandabébi látta meg a napvilágot, (a 19-ből kettő sajnos halva született, egy pedig életképtelen volt).

pandaovi


A kutatóknak azonban nem csak a megtermékenyítésnél kellett jelen lenniük, most pótmamaként is helyt kell állniuk. A fogságban élő példányok ugyanis nem tudják ellátni kicsinyeiket, mivel sosem leshették el a tennivalókat idősebb fajtársaiktól. Ezért a kutatóállomás átmenetileg pandaovivá alakult. A pandák nagyon elevenek és játékosak, és bár járni nem tudnak, ez a tény nem korlátozza őket semmiben - mindenhova fel- és elmásznak. A fotón ők láthatók.

Életképek a pandaoviból (videó):
http://www.wnd.com/video/?channel=Science%20Nature&clipid=66398

értékelés